četvrtak, 25. veljače 2016.Ocjene vina u trećoj godini Vinskih zvijezda.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće ):
MEURSAULT, 2012.
Olivier Leflaive, Francuska
13 %, 630 kn
Sjajno vino, kompleksno, bogato, slojevito. Profinjeno, karakterno. Svježe, još živo; voćno i mineralno. Uz najbolju ribu...
Svijet vina *****


PINOTAGE, 2013.
Spier, JAR
Alkohol 14,5 %, cijena 50 kn
Duboka rubin boja, fini nos. Dotjerano, skladno, puno. Izrazito voćno – crno bobičasto voće, maline, i čokolada.
Vrutak ***TORRES VINA SOL, 2015.
Torres, Španjolska
Alkohol 11,5 %, cijena 57 kn
Kristalno bistro, zlatno-žute boje. Čist, ugodan miris. Cvjetno i voćno, i mineralno. Dobro tijelo, naglašene kiseline, pitko. (parellada i garnacha blanc)
Vino-trade, Vinum


SAUVIGNON MLADINA SELECTED, 2014. (polusuho)
Mladina, Jastrebarsko
Alkohol 11 %, cijena 40 kn
Osjeti se refermentacija;  prazno.
Konzum
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: U restoranu Apetit City u Masarykovoj ocjenjivali su sommelierka Jelena Šimić Valentić, vinski trgovac Dino Kušen, enolog i vinar Ivica Perak i organizatori, novinari vinski kritičari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Vina je posluživao Marko Maloševac.
Nema komentara:

Objavi komentar