petak, 12. veljače 2016.



Upravo objavljena monografija „Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja“ iznimno je značajan znanstveni i gospodarski događaj. Autor je profesor na Agronomskom fakltetu u Zagrebu dr. sc. Edi Maletić sa suradnicima. Rezultat je opsežnog i zahtjevnog znanstveno-stručnog projekta „Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hvatskog zagorja“, započetog 2006. godine, kojeg financira Krapinsko-zagorska županija. Zahvaljujući tome, pronađene su i spašene mnoge tamošnje sorte, npr. čak osam raznih belina, sokol, modra kosovina...Dokazano je da je Belina starohrvatska roditelj – chardonnaya! i da ima čak 80-ak potomaka među poznatim međunarodnim sortama. Francuski joj je naziv Gouais Blanc, njemački Weisser Heunisch.
Stvorena je banka gena, posađen je i pokusni vinograd, podignut je matični nasad o kojem se brine zabočki Trgocentar i iz kojeg su dobivene plemke za sadnju, a napravljene su i prve količine vina od tih starih domorodnih sorata.
Na prezentaciji u prepunoj dvorani u Termama Tuhelj recenzent monografije, profesor Nikola Mirošević predložio je da se loza pokraj rodne kuće Ljudevita Gaja u Krapini, koja je jedini otkriveni primjerak stare krapinske beline proglasi Spomenikom prirode.
Obnovom vinograda starim sortama dobit će se rijetka vina koja će značajno pojačati konkrentnost zagorskih vina na domaćem i međunarodnom tržištu.
Počertkom prošlog stoljeća u Hrvatskoj je bilo čak 400 raznih sorata, podsjetio je prof. Maletić, danas je ostalo 130.
Ova iznimno vrijedna i raskošna knjiga tiskana je u 3000 primjeraka.(snimio Marko Čolić)





2 komentara:

  1. Tople čestitke autoru i bloggeru izdavaču!

    Rajko Polić

    OdgovoriIzbriši
  2. Tople čestitke autoru i bloggeru izdavaču!

    Rajko Polić

    OdgovoriIzbriši