četvrtak, 4. veljače 2016.



Ocjene vina u novoj seriji treće godine Vinskih zvijezda.
ŽIRI: Održali smo drugo ocjenjivanje treće sezone Vinskih zvijezda. U restoranu Apetit City u Masarykovoj ocjenjivali su sommelierka Jelena Šimić Valentić, vinski trgovac Dino Kušen, enolog i vinar Ivica Perak i organizatori, novinari vinski kritičari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Vina je posluživao Marko Maloševac.

TABALI ESPECIAL RESERVA,2011.
Tabali, Čile
14 %, 99,60 kn
Raskošno. Boja tinte. Snažno u okusu i mirisu. Zaokruženo, meko, duboko, puno, stasito.  Dobar potencijal.
Vrutak *****










GALIĆ CHARDONNAY VRHUNSKI, 2014.
Galić d.o.o., Velika
Alkohol 13 %, cijena 82,50 kn
Tamno žute boje. Ekstraktno, gusto, zrelo. Toplo, kremozno, snažno; osjeti se vanilija, zrelo voće, mango. Uz tamna mesa, patku.
Miva ***










ENJINGI PINOT SIVI KASNA BERBA BARRIQUE, 2012.
I.Enjingi, Hrnjevac, Vetovo
Alkohol 14,2 %, cijena 58 kn
Zlatna boja, kristalna. Snažno, vrlo jak alkohol, puna su ga usta. Primjereno suho. Uz pečenja.
Gro-prom ***











ŠKRLET VRHUNSKI, 2015.
Voštinić Klasnić, Moslavina
Alkohol 11,7 %, cijena 57 kn
Izražen ugodan  sortni miris. Iskričavo, živahno, pitko, svježe. Još premlado. 
Bornstein











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće ):

Nema komentara:

Objavi komentar