ponedjeljak, 8. veljače 2016.



Svjetski je poznata tvrtka Bottega, iz mjesta Bibano di Godega, blizu Conegliana, a ni Venecija nije daleko. Regija je to prosecca, talijanskog pjenušca koji se u najboljim izvedbama mjeri s pravim šampanjcima, a proizvodi se od lokalne domorodne sorte glera.

Sjedište kompanije je u prelijepoj Villi Rosini iz 19. stoljeća, okruženoj zelenim livadama i s 10-ak hektara vinograda.  Bottega proizvodi i mirna vina od raznih sorti, npr. Amarone dela Valpolicella i Chianti classico u Toskani, gdje isto imaju vinariju. Na glasu su im i rakije/grape i likeri pod imenima Alexander, Bottega i Cellini. Grožđe se uzgaja organski, a boce za rakije ekskluzivnog dizajna ručno su puhane u vlastitoj tvornici stakla. Sve je – vrhunski i originalno.
Glavni je protagonist Sandro Bottega (51), a uz njega tvrtku vode i mlađi brat Stefano i sestra Barbara. Sandrov djed Domenico posao je utemeljio 20-ih godina prošlog stoljeća. Danas imaju oko 150 zaposlenika; prosječan im je godišnji promet 40-ak milijuna eura, izvoze u 120 zemalja na svim kontinentima, odnedavno se njihova vina mogu nabaviti i u Hrvatskoj.
Nadaleko je poznata njihova popularna jesenska berbena svečanost – La festa del Vendemia - početkom rujna, kada se u Godegi okupe vinski trgovci, poslovni partneri, sommelieri, novinari i gosti iz čitavog svijeta a u bogatom programu zabave i uživanja u delicijama posebno mjesto ima opera pod zvijezdama.     


Nema komentara:

Objavi komentar