četvrtak, 18. veljače 2016.



Zagreb je dobio novu, ekskluzivnu vinsku scenu – osnovan je Vinski klub Klovićevi dvori. Kao što i ime govori, smješten je u Klovićevim dvorima, a predsjednik mu je upravitelj te Galerije Toni Picukarić. Jučer je Klub imao prvu javnu prezentaciju, degustaciju vina Jakob istoimene vinarije slavonsko-zagrebačkog vinara Ilije Zdravka Jakobovića.
Klub okuplja uglednike štovatelje plemenite kapljice, od slavnog kompozitora Alfija Kabilja do poznatog slikara Baneta Milenkovića. U opsežnom programu i planu rada te udruge brojna su događanja, od vinskih degustacija jednom mjesečno do večeri poezije, a u prvom je planu, najkraće rečeno, unapređivanje enološke kulture. Inicijator osnutka Kluba je poznati muzealac Nenad Jandrić, koji je prije 10-ak godina sa suprugom Radom Vnuk, u njihovom domu na Gornjem gradu vodio nadaleko čuvenu instituciju Art kabinet. Upriličili su 100-ak prezentacija, promovirali su mnoge mlade vinare koji su danas hrvatske vinske zvijezde.
Degustacije u Vinskom klubu Klovićevi dvori vodi naš poznati enolog Franjo Francem, koji je jučer nadahnuto govorio o vinima Jakob. A Jakobović je zanimljiva priča – vinogradi su mu na sjajnim položajima kod Brodskog Stupnika, a vinarija i podrum – u središtu Šestina! Tamo na preradu dovozi u hladnjačama svoje grožđe. Za Slavonca rijetkost – uzgaja samo crne sorte, cabernet sauvignon i franc, merlot i syrah, od kojih radi ili monosortna vina ili mješavine, kupaže, te vrlo dopadljiv i pitak rose. U podrumu mu vino dozrijeva u barik bačvicama od, dakako, slavonskog hrasta.
  

Nema komentara:

Objavi komentar