utorak, 9. veljače 2016.



Prvo od dva ovogodišnja premijerna kušanja mladih vina nove berbe – En Premieur – uspješno je održano u Esplanadi. Smaragdna dvorana bila je prepuna – i vinara i posjetitelja, tako da je dobro što su se Istrani odvojili i svoj će peti nastup pred zagrebačkom publikom imati sljedećeg ponedjeljka. Ovo karakteristično predstavljanje mladih vina profesionalnoj i široj vinoljubačkoj javnosti organizirale su udruge Graševina  Croatica, Vina Dalmacije i Bregovita Hrvatska, uz potporu Udruženja vinarstva pri HGK. U prvom su planu bile autohtone sorte, u koje uvrštavamo i najpopularniju graševinu, pa pošip, vugava, pušipel, škrlet, kraljevina...Dakako, nezaobilazni su bili i chardonnayi, sauvignoni, rajnski rizlinzi, muškati
a našlo se i ponekog mladog crvenog vina, frankovke, crnog pinota, mješavine sorata; pravo iznenađenje bila je mješavina syraha i tannata(!), jedinstvenog južnameričkog favorita, u nas raritetnog, iz vinarije Prigora.
Nastupila je 21 vinarija iz Slavonije i Podunavlja, 10 iz Dalmacije i 24 iz tzv. Bregovite Hrvatske (Međimurje, Zagorje, Prigorje, Plešivica,Moslavina).   
Pokazalo se da je lanjska berba bila iznimna, ali i zahtjevna, bilo je podosta muka s visokim šećerima, jakim alkoholima...Prve boce već će za koji dan na tržište, a sad preostaje da vidimo što su lani napravili istarski vinari (najavljeno ih je 50-ak) s malvazijom u prvom redu, pa teranom...(snimke J. Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar