srijeda, 3. veljače 2016.



Slavonac Ivica Perak vinsku je slavu stekao u Kutjevačkom podrumu, gdje je uz ostalo bio glavni enolog. Sada tim stazama nastavlja kao privatnik, što je postao prije nekoliko godina; prvu vlastitu berbu imao je 2012. godine. Danas obrađuje 11,5 hektara, po mjeri podruma kapaciteta 80.000 litara. Dominira tu graševina, vrhunskog razreda, isto takve kakvoće vidljive čim je se kuša, te chardonnay.
Perak nastavlja i tradiciju kutjevačkih predikatnih vina, s kojima je osvojio pregršt najviših domaćih i stranih odličja. U siječnju je imao ledenu berbu graševine od koje očekuje 700 litara te dragocjene, plemenite kapljice. A od kolege Ive Kozarčanina „posuđujem“ i podatak da je ove jeseni Perak napravio i svoj prvi sauvignon, iz mladog vinograda, koji puno obećava, i čija će prava berba, s vinom za tržište, biti ove godine. Novost je i zweigelt, koji planira raditi kao ružičasto vino, a cabernet sauvignon, merlot i syrah i dalje će u Cuvée crni.

Nema komentara:

Objavi komentar