Radim vino kakvo i sam volim. Poznata je to rečenica
legendarnog istarskog vinara Giorgia Claia koji nikad ne skriva da uživa u
dobrom vinu. A njegova su vina ne dobra, nego izvrsna, izvanserijska, poseban
užitak za vinoznalce i istinske vinoljupce.
Mogli smo se u to opet uvjeriti na radionici u hotelu
Antunović u sklopu Vinart Grand Tastinga, u organizaciji Saše Špiranca, kao
prethodnice ove značajne vinske izložbe ove subote i nedjelje u Laubi. Vina
koja su predstavljena sažeo je u kratkom opisu: hoću raditi najbolju malvaziju
i refošk na svijetu!
I nije samo gušt piti njegova vina, dragocjeni su svi
razgovori s tim posebnim, dragim čovjekom punim emocija…Srećom, imao sam
podosta prigoda za to prijašnjih godina.
Imanje mu je u Krasici blizu Buja i Grožnjana, na sjajnom
položaju; ima 11 hektara, vinograda osam, na zahtjevnoj 'bijeloj zemlji', ostalo
su masline (i ulje mu je sjajno). Potpuno je predan biodinamičkoj, maksimalno
prirodnoj, ekološkoj proizvodnji, i u vinogradu i u podrumu. Po trsu uzgoji
najviše kilu, kilu i pol grozdova, ponegdje i manje. U vinima bude 14,5 pa i
više od 15 % alkohola, ali se to uopće ne osjeti! Ako treba, bijelo grožđe
maceriram i četiri mjeseca, dok se potpuno ne stabilizira, veli. A u većim
drvenim bačvama vino dozrijeva godinu i pol. I treba se držati naših vlastitih,
domaćih sorti, i mi i susjedi Slovenci: malvazije, rebule i vitovske, s njima
možemo najviše postići, upozorava.
Bio je svojedobno otišao u Trst, imao je tamo restoran (a i
tada je radio svoja vina koja je sam pio) ali se, mudro, nakon 20 godina vratio
u zavičaj i prije 15 godina primio posla u kojem se dokazao i iskazao. Na
žalost, prije tri godine teška ga je bolest omela u planovima, ali se nakon
toga udružio s istarskim vinarom (francuskih korijena) Dimitriom Brečevićem
(vinarija Piquentum) koji mu je danas desna ruka.
U vinu treba prepoznati vinara, kao i položaj njegovih
vinograda, to su uvjeti za veliko vino, upozorava. I nakon mnogih žalopojki
kako je 2014. bila povijesno loša godina za vinarstvo, upozorit će kako nema
loših godina, nego je sve na vinaru, koji i u lošim uvjetima mora najbolje
odraditi svoj posao; različiti vremenski uvjeti dat će i različite osobine
vinima te godine.
Ottocento bijeli '14 počeo je degustaciju; mješavina je to
malvazije, sivog pinota i sauvignona (prije je bio i chardonnay, ali je sad
izostavljen zbog – pjenušca). Ottocento pak crni '14 još je vrlo mlada
mješavina refoška i merlota, s ponešto caberneta sauvignona i terana. Uslijedile
su sjajne malvazije Sv. Jakov iz '13, '11 i '09 – pravi enološki blagdan! Valja
reći da je vino ime dobilo po položaju s kojeg
je zapuštene vinograde Giorgio preuzeo 2006. od državne vinarije, a sada
tu nastaju najbolje malvazije. A za
Brombonero '13 i '09 (refošk) valja reći da su nastali izbornom berbom od
najboljih loza.
Clai radi i 'slatkiš' Tasel i, najnovije, pjenušac, koje ovom
prigodom nismo kušali.
Nema komentara:
Objavi komentar