petak, 17. veljače 2017.Nakon En primeur, prvog predstavljanja mladih istarskih vina, prvenstveno dakako malvazija ovog ponedjeljka u Esplanadi, uslijedila su vina na En primeur kušanju iz čitave Hrvatske, sada u hotelu Westin. Okupilo se 60-ak vinara, od Baranje i Štrigove do Konavala, sa svojim prvijencima, mladim pušipelima, škrletima, graševinama, rizlinzima itd., i crnim favoritima, od frankovke nadalje…
Prava hrvatska vinska raskoš, osnovni je dojam…U bijeloj ponudi, moram priznati, najviše su me zanimali škrleti i pušipeli/moslavci; svaka čast njihovim chardonnayima, graševinama, rizlinzima, ali ta vina i te sorte s tog područja trebaju biti njihove perjanice, ono što ih čini prepoznatljivim i tržišno zanimljivim. Također još jedna zvijezda, s juga: zlatarica (Livija) Monike Prović (na slici)! Prvi puta ta podosta stara, rijetka sorta, odnosno vino samo od nje u boci…sjajno! (Usput valja podsjetiti da je s bratkovinom roditelj pošipa.)
Od pušipela/moslavca bili smo se naviknuli na tanka, svježa vina pogodna ustvari za gemište. Ova je međutim revija pokazala da ta vina (u očekivanju da naravno dozriju, da budu spremna za bocu) mogu biti vrlo ozbiljna, kompleksna, ugodnih aroma, usudim se reći čak i nadmoćna graševinama s tog terroira.
Predsjednik Udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker ističe da je prošla godina bila iznimno dobra i da Slavonija i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične graševine bogatog i intenzivnog mirisa i okusa. Jasminka Šako, predsjednica udruženja Bregovita Hrvatska podsjeća međutim da je mnoge tamošnje vinograde pogodio mraz, i mnogi su ostali bez uroda, ali pošteđeni položaji dali su izvanrednu kakvoću grožđa; godina je bila pogodna za rane berbe za pjenušce, redovne su se berbe pokazale vrhunskim, a bili su i povoljni uvjeti za prestižne ledene berbe.
I u dalmatinskim vinogradima lanjska je berba dala jako kvalitetno grožđe. Pošipi su uz manji rod dali strukturiranija i mineralnija vina, a uvjeti za plavac mali bili su idealni za snažna, puna i harmonična vina.        
Organizator ovog  6. takvog okupljanja bile su udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Bregovita Hrvatska, uz potporu Udruženja vinarstva pri HGK. Cilj je predstaviti nova vina ugostiteljima, sommelierima, trgovcima i ostalim ljubiteljima vina. Organizatori ističu da je to „važan korak u zajedničkoj promociji vina Hrvatske, ali i u predstavljanju potencijala vinskog turizma.“ (snimio Julio Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar