Nakon En primeur, prvog predstavljanja mladih istarskih
vina, prvenstveno dakako malvazija ovog ponedjeljka u Esplanadi, uslijedila su
vina na En primeur kušanju iz čitave Hrvatske, sada u hotelu Westin. Okupilo se
60-ak vinara, od Baranje i Štrigove do Konavala, sa svojim prvijencima, mladim
pušipelima, škrletima, graševinama, rizlinzima itd., i crnim favoritima, od
frankovke nadalje…
Prava hrvatska vinska raskoš, osnovni je dojam…U bijeloj
ponudi, moram priznati, najviše su me zanimali škrleti i pušipeli/moslavci;
svaka čast njihovim chardonnayima, graševinama, rizlinzima, ali ta vina i te
sorte s tog područja trebaju biti njihove perjanice, ono što ih čini
prepoznatljivim i tržišno zanimljivim. Također još jedna zvijezda, s juga: zlatarica
(Livija) Monike Prović (na slici)! Prvi puta ta podosta stara, rijetka sorta,
odnosno vino samo od nje u boci…sjajno! (Usput valja podsjetiti da je s
bratkovinom roditelj pošipa.)
Od pušipela/moslavca bili smo se naviknuli na tanka, svježa
vina pogodna ustvari za gemište. Ova je međutim revija pokazala da ta vina (u
očekivanju da naravno dozriju, da budu spremna za bocu) mogu biti vrlo
ozbiljna, kompleksna, ugodnih aroma, usudim se reći čak i nadmoćna graševinama
s tog terroira.
Predsjednik Udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker
ističe da je prošla godina bila iznimno dobra i da Slavonija i Podunavlje
očekuju svježe, pitke i harmonične graševine bogatog i intenzivnog mirisa i
okusa. Jasminka Šako, predsjednica udruženja Bregovita Hrvatska podsjeća
međutim da je mnoge tamošnje vinograde pogodio mraz, i mnogi su ostali bez
uroda, ali pošteđeni položaji dali su izvanrednu kakvoću grožđa; godina je bila
pogodna za rane berbe za pjenušce, redovne su se berbe pokazale vrhunskim, a
bili su i povoljni uvjeti za prestižne ledene berbe.
I u dalmatinskim vinogradima lanjska je berba dala jako
kvalitetno grožđe. Pošipi su uz manji rod dali strukturiranija i mineralnija
vina, a uvjeti za plavac mali bili su idealni za snažna, puna i harmonična
vina.
Organizator ovog 6. takvog
okupljanja bile su udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Bregovita
Hrvatska, uz potporu Udruženja vinarstva pri HGK. Cilj je predstaviti nova vina
ugostiteljima, sommelierima, trgovcima i ostalim ljubiteljima vina.
Organizatori ističu da je to „važan korak u zajedničkoj promociji vina
Hrvatske, ali i u predstavljanju potencijala vinskog turizma.“ (snimio Julio Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar