U posljednje vrijeme u Zagrebu je otvoreno podosta
rerspektabilnih restorana. Među njima je i jedan neobičnog naziva – Voncimer. A to je
stari zagrebački izraz za dnevnu sobu, povezan s domom, obitelji… Posebnost je
ovog lokala da su mu voditelji Ukrajinci, bračni par Tetiana Ostrogliad i Andrij
Plotnikov.
U Ulici je kralja Držislava, u sklopu, odnosno u podrumu zanimljivog
zdanja ORIS kuća arhitekture.
Ovaj simpatičan par vidio je svijeta, a Hrvatska ih je oduševila za boravka
na Mljetu sredinom ovog desetljeća, i brzo su odlučili tu se nastaniti i
stvoriti novu profesionalnu karijeru. I početkom lanjskog rujna otvoren je
Voncimer. Uz neka tradicionalna ukrajinska jela, na jelovniku su jela iz
svjetskih kuhinja. Za koncept savršene gastronomske jednostavnosti i moderne
svjetske kuhinje, kako kažu, brine se chef Kostiantyn Lukianenko, također
Ukrajinac, koji ima 15 godina iskustva u kreiranju raznih svjetskih jela.
Posebno se voli poigravati s raznim začinima.
Od ovog četvrtka imaju novu
gastronomsku kartu pa su je, kao i sam restoran, odlučili predstaviti
novinarima. Pa se tako moglo kušati varenyke (ukrajinske raviole) s raguom od
kunića; kratko pečeni filet tune s raznim prilozima; pirjani brisket – sporo kuhana
juneća prsa; sporo kuhana janjetina u umaku i s bobom…Tetiana i Andrij toče
samo hrvatska vina, oduševljeni su s njima. A na prezentaciji su ponudili i dva
svoja specijaliteta, sok od ruma, đumbira i naranče te za kraj Mors,
tradicionalno ukrajinsko piće s brusnicom, cimetom, zvjezdastim anisom i
klinčićem.
Na večeri je bio i ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levščenko. (snimio Rene Karaman)
Na večeri je bio i ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levščenko. (snimio Rene Karaman)
Nema komentara:
Objavi komentar