četvrtak, 2. veljače 2017.



U posljednje vrijeme u Zagrebu je otvoreno podosta rerspektabilnih restorana. Među njima je i  jedan neobičnog naziva – Voncimer. A to je stari zagrebački izraz za dnevnu sobu, povezan s domom, obitelji… Posebnost je ovog lokala da su mu voditelji Ukrajinci, bračni par Tetiana Ostrogliad i Andrij Plotnikov.
U Ulici je kralja Držislava, u sklopu, odnosno u podrumu zanimljivog zdanja ORIS kuća arhitekture.
Ovaj simpatičan par vidio je svijeta, a Hrvatska ih je oduševila za boravka na Mljetu sredinom ovog desetljeća, i brzo su odlučili tu se nastaniti i stvoriti novu profesionalnu karijeru. I početkom lanjskog rujna otvoren je Voncimer. Uz neka tradicionalna ukrajinska jela, na jelovniku su jela iz svjetskih kuhinja. Za koncept savršene gastronomske jednostavnosti i moderne svjetske kuhinje, kako kažu, brine se chef Kostiantyn Lukianenko, također Ukrajinac, koji ima 15 godina iskustva u kreiranju raznih svjetskih jela. Posebno se voli poigravati s raznim začinima.
Od ovog četvrtka imaju novu gastronomsku kartu pa su je, kao i sam restoran, odlučili predstaviti novinarima. Pa se tako moglo kušati varenyke (ukrajinske raviole) s raguom od kunića; kratko pečeni filet tune s raznim prilozima; pirjani brisket – sporo kuhana juneća prsa; sporo kuhana janjetina u umaku i s bobom…Tetiana i Andrij toče samo hrvatska vina, oduševljeni su s njima. A na prezentaciji su ponudili i dva svoja specijaliteta, sok od ruma, đumbira i naranče te za kraj Mors, tradicionalno ukrajinsko piće s brusnicom, cimetom, zvjezdastim anisom i klinčićem.
Na večeri je bio i ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levščenko. (snimio Rene Karaman) 

Nema komentara:

Objavi komentar