Koliko se razvilo istarsko vinarstvo, i koliko je važno na
hrvatskoj vinskoj sceni, pokazala je manifestacija En primeur ovog ponedjeljka
u zagrebačkom hotelu Esplanade. Sa svojim mladim malvazijama na prvom ogledu u
javnosti pojavilo se 50-ak vinara/vinarija, a ponešto uglednih ih je i izostalo.
Izazvali su veliko zanimanje vinoljubaca, Smaragdna dvorana bila je prepuna.
Mlade malvazije, od kojih mnoge još i nedovršene,
nefiltrirane, i većinom će pričekati još koji tjedan pa čak i mjesec do
punjenja u boce, oduševile su svojom kakvoćom. Berba 2016. pamtit će se;
optimalni uvjeti dali su vrlo aromatična, voćnih aroma, bogata, puna vina,
dobrih tijela i strukture, s nešto višim alkoholima nego obično, skladna:
nadasve pitka i užitna. Neki su vinari predstavili i svoja starija godišta,
malvazije odležane (u drvu), pa čak i u amforama (Kabola, koji je prvi u nas
primijenio tu posebnu tehnologiju).
Raduje da se pojavilo i nekoliko debitanata, a još više što je podosta
mladih nastavilo stazama svojih roditelja. I predsjednik Vinistre Nikola
Benvenuti istaknuo je da je lanjska berba za istarske vinare bila vrlo
uspješna. Vina je predstavio sommelier Sandi Paris.
Istra je i jedna od kolijevki proizvodnje naših pjenušaca, a
dojmilo se i da smo mogli kušati čak nekoliko pjenušaca spravljenih samo malvazije.
Istarski vinari ponudili su i druga svoja vina, chardonnaye, muškate, crnjake…A
pridružio im se i Marinko Vladić sa žlahtinom PZ Vrbnik. Uz to, maslinovo ulje
predstavila je OL Istria, istarske sireve Špin.
Ovo već šesto kušanje mladih
malvazija organizirali su Udruga Vinistra i Udruženje vinarstva pri HGK.
Na slici: N. Benvenuti (desno) i Božica Marković, direktorica
Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK ; Smaragdna
dvorana bila je pretijesna; čuveni istarski položaji Grimalda i Santa Lucia
Nema komentara:
Objavi komentar