Nova serija ocjena u
četvrtoj godini akcije Vinske zvijezde.
|
ZLATAN PLAVAC GRAND CRU, 2011.
Zlatan otok (Plenković), Sv. Nedjelja, Hvar
Alkohol 15 %, cijena 180 kn
Tamne boje, s lijepo
izraženim i razvijenim tipičnim plavčevim mirisom. Moćno, toplo, sočno,
kompleksno, skladno i elegantno. Mekano, snažno, fin, dugačak završetak. Veliko
vino!
Dropi *****
MISNO VINO GRAŠEVINA,
2015.
Đakovačka nadbiskupija, Trnava
Alkohol 13,5 %, cijena 29,70 kn :)
Lijepe svijetle
žućkaste boje, kad se miris otvori osjete se cvijetne note, trava. U okusu
svježe, mineralno, vrlo dobro tijelo. Traje.
Vrutak ***
KOLARIĆ COLETTI ROSE, brut
F. Kolarić, Hrastje, Jastrebarsko
Alkohol 12,5 %, cijena 120 kn
Jako dobro perla,
intenzivnija ružičasta boja. Ugodan, voćni miris. Čisto, skladno, svježe, pitko.
Za aperitiv i predjela od plodova mora, škampe, ribu. (portugizac 80 %, crni
pinot)
Puni sepet ***
MUŠKAT, 2015. (poluslatko)
I. Katunar, Vrbnik
Alkohol 12 %, cijena 50 kn
Sortno prepoznatljivo,
čisto i uredno. Ipak malo previše ostatka šećera. Vitko tijelo, kraći
završetak. Uz kremšnite, npr.
Vrutak
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. :)
odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Noelu, u Ul. popa Dukljanina. U žiriju su bili
Ivo Dropuljić, direktor Zagreb Vino-coma, sommelieri Ivan Jug, Siniša Lasan, Krešo Šesnić, te ljubitelj vina, uz ostalo i
osnivač Slow Fooda Mladen Vukmir i organizatori, specijalizirani novinari Ivo
Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Vina je posluživao Asmir Delić.
Nema komentara:
Objavi komentar