subota, 31. listopada 2015.


Kakav je ustvari talijanski rižoto? Što nam se u njemu najviše sviđa? Koliko se od njega razlikuju oni naši na koje smo navikli? Pitanja su to na koja je odgovore potražila Marija Vukelić u svojoj Abecedi  finih zalogaja. To je njen gastro-edukativni projekt  u kojem se na degustacijskim večerama sljubljuju jela s vinima koja im pristaju po istom slovu abecede ili po nekom drugom jezičnom ključu. Cilj je zajednički učiti, slobodno razgovarati i uživati u onome što nam uljepšava život - u hrani i vinu, ističe autorica.
Ovog petka tema sjajne večere u restoranu Pauza bila je Risotto&Prosecco. Gost je bio Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine izvornih talijanski proizvoda na Dolcu „Sapori“, koji je s talijanskim rižama pripremio „risotto all'italiana s okusima jeseni“ . Glavnu logu imala je buča-tikva-bundeva i to posebne talijanske sorte la zucca di Chioggia. – Sljubljivanje jela i vina emocionalan je, kreativan i umjetnički trenutak, ponekad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode…zato smo se poetski, jezično i nepčano poigrali s talijanskim jelom, dodajući mu njihove tipične pjenušce, spumante i prosecco, procjenjujući pristaju li ili ne, upozorila je Marija.     
Na jelovniku su bili hladna salata od crvene riže; rižoto s bundevom i gorgonzolom; rižoto s gljivama, te talijanski sirevi. Zalogaje su pratili pjenušci vinarija Rebuli i Bottega. I odgovor na pitanja s početka: uz umijeće majstora u kuhinji, presudna je kakvoća riže; od loših, jeftinih nema dobrog rižota…
Marija Vukelić profesorica je francuskog i talijanskog jezika, ljubiteljica gastronomije i vina, važna članica Udruge WOW (Žene i vino, Women on Wine); ovim je autorskim projektom „sljubila“ i svoje dvije ljubavi, riječi, jezike, lingvistiku s enogastronomijom.  Dosad je spojila žlahtinu sa žgancima i tartufe s teranom. (snimio Julio Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar