utorak, 6. listopada 2015.


Brend crnih vina Kairos relativna je novost na našoj vinskoj sceni, prva ozbiljnija berba bila je 2011. godine. Proizvod su splitske tvrtke Vinski dvori, a pod tim imenom imaju tri etikete: Plavac mali, Tragurion cuvee (mješavina caberneta sauvignona, merlota, syraha i tempranilla!) i najvažnije, Crljenak/zinfandel. Crljenak (kaštelanski), naša stara domorodna zamalo iščezla sorta, znamo, znanstveno je  dokazano prije 15-ak godina da je svjetski slavan – zinfandel. Dugo se tragalo za korijenima zinfandela koji se proslavio u Kaliforniji i otud krenuo na svjetski pohod. U nas se zove još i pribidrag i tribidrag.
Danas se obnavlja u kaštelanskim vinogradima, a i u drugim područjima Dalmacije. Vinski dvori podignuli su vinograde na 12 hektara u trogirsko-kaštelanskom vinogorju, na položaju Babe, između Kaštela i Trogira, prema Planu. Uvjeti za uzgoj su ekstremni (nije tu prije bilo loze) pa je proizvodnja zapravo ekološka, prinos iznimno nizak, tako da zasad prosječno dobiju oko 10.000 boca ukupno! Crljenak iz njihovih vinograda već je dvaput pobijedio na kaštelanskom ocjenjivanju svih naših crljenaka.
Prvo pravo javno predstavljanje upravo su imali u slavnoj vinoteci Bornstein, Wine baru na Kaptolu što ga drže supružnici Srpek. Prezentaciju za novinare i sommeliere upriličila je Sanja Muzaferija, predsjednica Udruge WoW (Žene i vino) a o vinima Kairos govorili su enolog Nikša Zglav i Ljubomir Jelavić, direktor tvrtke, pod budnim okom vlasnice Inge Jelavić. Najkraće, riječ je o punim, snažnim ali skladnim crnjacima, bogatih aroma. Vina fermentiraju na autohtonim kvascima, dozrijevaju u baricima, slavonskim i francuskim, u podrumu vinarije Teskera u Vrgorcu.
Impresivnu prezentaciju začinili su brižno usklađeni zalogaji Kristijana Misirače: pašteta od gusje jetre na pečenoj smokvi sa čipsom od parmezana; ragu od zeca s koromačem i borovnicama uz papardelle; tostada od odležanog ramsteka u roza papru na podlozi od domaćeg dimljenog sira prelivena medom od lavande (!) i, zaključno, čoko tartuf s tostiranim bademima. Uz prvi slijed koji ga je začinio promoviran je i Varenik, OPG-a Sirotković, atraktivan reducirani napitak od plavca. 
Domaćin Ivan Srpek pohvalio se da su ekskluzivni predstavnici vina Kairos u Zagrebu, a maloprodajna cijena u njih je 100 kn za Plavac, 160 za Tragurion i 200 za Zinfandel.   (snimio Julio Frangen)    

  

Nema komentara:

Objavi komentar