Vrijeme je za krvavice, buncek, patkicu…a što popiti?
Frankovku!
Bila je to jedna od najslasnijih konferencija za
novinare! Vinarija PP Orahovica upriličila je u Winebaru Dobra vina, u Green
Goldu, sljubljivanje svojih vina i sada aktualne, jeseni primjerene hrane:
bunceka, krvavica i pečenih patki…Uz te slasne zalogaje pratnja je bila –
frankovka! Vino je to koje još nije našlo svoje pravo mjesto u našoj enogastro
ponudi, tim veći bio je orahovički izazov.
Inicijator druženja bio je Damir Horvat
(Dobra vina), kroz degustaciju vodili su Igor Hruškar (marketing PPO) i Ivana
Nemet, njihova enologinja…Prije dvije godine došla je u tu vinariju i, moram priznati,
preporodila ta vina…Zeleni silvanac bio je
prije godinama njihov zaštitni znak, ali nikad dosad takve razine, tako
dobar i sjajan…ne zaostaje ni chardonnay, kojeg je Nemet digla u vrhunski
razred…ima ga, veli 5000 litara. Drvo u kojem je dozrijevao nekome se može
više, nekome manje sviđati…ali, tu je sortu kod njih godinama pratila nevjerica
može li nešto značajnije pružiti. Ivana je preokrenula priču. „Svakome vinu
treba pružiti šansu, dati mu da pruži maksimum“, njen je credo.
Kušali smo prvo frankovku kvalitetnog razreda – o da, pitko
vino uz tu hranu. Dominira im frankovka u vinogradima, oko četvrtine je ukupnih
površina. Iz berbe je 2013., nije bila u baricima, nego u velikim drvenim
bačvama, za razliku od vrhunske iz 2012. Nemet kaže da joj je to bio prvi zadatak kad je došla u tu vinariju,
završiti ono što su kolege bili prije pripremili. A na kraju, na našu žalost,
nismo kušali berbu '13, koju Ivana još priprema, i računa da će je biti oko
10.000 litara.
Da, frankovki se valja ozbiljnije posvetiti, odražava mnogo
vrlina našeg podneblja. (snimila Helena Petković)
Nema komentara:
Objavi komentar