petak, 30. listopada 2015.


NAKON PJESME I VINO: Naraštajima se vole i često pjevaju nezaboravne pjesme Zvonka Bogdana. Odnedavna, uz njih se može uživati i u – vinima Zvonka Bogdana! Nastala su u istoimenoj Vinariji, u Paliću u Vojvodini.
Vinarija ima 60 hektara svojih vinograda, prva je loza posađena 2002., prvo vino bio je merlot iz 2008. Golema i slikovita vinarija prostire se na čak 5800 m2, dugo se gradila, otvorena je već dvije godine ali u punoj funkciji od ove: imaju restoran, 10 apartmana, dvorana s baricima ima 1000 m2; bačvice su od američke i francuske hrastovine.
Grožđe im je isključivo vlastito, sorte su bijeli pinot, sauvignon bijeli, chardonnay, merlot, cabernet franc i frankovka. Ističu odlično tlo, gore je sloj crnice, ispod toga tvrda glina. Posađen je i sivi pinot (još nije u rodu), kao ni cabernet sauvignon.
Odnedavno se njihova vrsna vina mogu nabaviti u Galeriji vina Miva, u Vukovarskoj, tamo je održana i prva javna degustacija vina Vinarije Zvonko Bogdan. Nazočio joj je i predstavnik Vinarije Stevo Orašanin, kušana su sva vina iz ponude: Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay, 8 tamburaša (kupaža bijelih sorti); Rose od merlota, te sjajni crnjaci, kupaže merlota, caberneta franca i frankovke, Život teče i Cuvee No. 1, odnjegovani 12 i 18 mjeseci u baricima.
Čuli smo i da se podizanje vinarije ambiciozno pripremalo, prve se dvije godine ispitivalo tlo, tražilo najbolje opcije (tri su vinograda), išlo se i u Francusku…rezultat se vidi, „Tamburaši“ su čisti užitak.  
(na slici Roberta Anića: Gordan Mohor, Stevo Orašanin i Vlado Šušak)     

Nema komentara:

Objavi komentar