petak, 6. studenoga 2015.Nova serija Vinskih zvijezda, ocjene od kojih smo mnoga vina uzeli i za preporuku kao  predblagdanska, uoči Božića i Nove godine.
PURPLE ANGEL, 2011.
Montes, Čile
Alkohol 14,5 %, cijena 350 kn
Sjajno, puno, gusto, skladno i toplo. Voćnih i začinskih mirisa. Dugo traje. Uz pečenu gusku npr. (carmenere i petit verdot)
Roto dinamic *****ZELENAC IZBORNA BERBA PROSUŠENIH BOBICA, 2009.
Ob. Krauthaker, Kutjevo
Alkohol 10,5 %, cijena 150 kn
Dotjerano, skladno, miriše na kestene, lješnjake i med. Slatko vino, uz gusju jetru npr.
Vinarija Krauthaker  ****CHERUB, 2015.
Montes, Čile
Alkohol 13,4 %, cijena 74 kn
Voćno, jagoda, malina, lagano, svježe. Pitko.
Roto dinamic
RAJNSKI RIZLING, 2012.
Vina Velikanović, Plešivica
Alkohol 12,5 %, cijena 55 kn
Prepoznatljiva sorta, lagani petrolejski miris. Djeluje umorno, u padu.
Vinarija VelikanovićLEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Zelendvor. U žiriju su bili Kristina Vugrin, predsjednica Udruge Vinske kraljice Zagrebačke županije, Ivan Srpek, vinski trgovac, Saša Zec, vinski marketing i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Zlatko Jančić.
Nema komentara:

Objavi komentar