Potiho, gotovo u potaji, na našoj se gastronomskoj i
enološkoj sceni pojavila jedna iznimno vrijedna i nesvakidašnja publikacija:
Atelje okusa 2015 – Blaževa kuhinja. Naslov daje tek neznatne naznake o čemu je
riječ; međutim, on krije nadasve iscrpan, temeljit, svestran, bogat i raskošan
prikaz ponajboljeg što se u Hrvatskoj nudi „na stolu“.
Čitajući ovu, slobodno sam se odlučio nazvati enogastro
enciklopediju, samo rastu zazubice; i želja da se ponovno posjete neke dobre,
stare, nezaboravne destinacije i upoznaju nove, za koje još nisam imao vremena
ni prigode...
Uza sve pohvale, vrijeme je da progovorim i o impressumu:
nakladnik je tvrtka MAM VIN d.o.o. Mladena Horića, već godinama specijalizirana
za promidžbu plemenite kapljice i slasnih zalogaja, izdavač i specijalizirane
revije Svijet u čaši. Uz Horića, popularnog Muhu, koautor je poznati Damir
Folnegović Blaž, a vrhunske fotografije
plod su našeg legendarnog maestra Marka Čolića.
Autori su zašli u mnoge skrivene kutke, o kojima se pronio
glas da se tu dobro jede, da se spremaju specijaliteti kao nigdje drugdje...npr.
pačja prsa s pekmezom od naranče i slatkog luka; ili, gulaš od hobotnice s
istarskim pljukancima, ili...Golem je tu trud uložen, trebalo je ne samo u
duljem vremenskom razdoblju kušati sve što vrijedi (i obratno!), nego i
prikupiti podatke o svakom lokalu, i njegovoj kuhinji, ponudi, receptima; isto
tako biti i selektror, sommelier, ponuditi uz te najbolje recepte najpristalija
vina...Neću izdvajati nijednu lokaciju, nijedan specijalitet; bez ikakvog
prigovora ipak ću upozoriti da su neke gastronomske lokacije (zasad!)
izostale...veselim se nastavku ove edicije dogodine.
Knjiga je predstavljena na očekivano sjajnom druženju,
kušanju i razgovoru u već etabliranoj Kurtaljevoj kušaonici na Novoj Vesi. Uza
svu pohvalu domaćinima i organizatorima, upozoravam da ovako vrijednu
publikaciju treba razglasiti na veća, velika zvona! (snimio M. Čolić)
Nema komentara:
Objavi komentar