subota, 7. studenoga 2015.



Potiho, gotovo u potaji, na našoj se gastronomskoj i enološkoj sceni pojavila jedna iznimno vrijedna i nesvakidašnja publikacija: Atelje okusa 2015 – Blaževa kuhinja. Naslov daje tek neznatne naznake o čemu je riječ; međutim, on krije nadasve iscrpan, temeljit, svestran, bogat i raskošan prikaz ponajboljeg što se u Hrvatskoj nudi „na stolu“.
Čitajući ovu, slobodno sam se odlučio nazvati enogastro enciklopediju, samo rastu zazubice; i želja da se ponovno posjete neke dobre, stare, nezaboravne destinacije i upoznaju nove, za koje još nisam imao vremena ni prigode...
Uza sve pohvale, vrijeme je da progovorim i o impressumu: nakladnik je tvrtka MAM VIN d.o.o. Mladena Horića, već godinama specijalizirana za promidžbu plemenite kapljice i slasnih zalogaja, izdavač i specijalizirane revije Svijet u čaši. Uz Horića, popularnog Muhu, koautor je poznati Damir Folnegović  Blaž, a vrhunske fotografije plod su našeg legendarnog maestra Marka Čolića.
Autori su zašli u mnoge skrivene kutke, o kojima se pronio glas da se tu dobro jede, da se spremaju specijaliteti kao nigdje drugdje...npr. pačja prsa s pekmezom od naranče i slatkog luka; ili, gulaš od hobotnice s istarskim pljukancima, ili...Golem je tu trud uložen, trebalo je ne samo u duljem vremenskom razdoblju kušati sve što vrijedi (i obratno!), nego i prikupiti podatke o svakom lokalu, i njegovoj kuhinji, ponudi, receptima; isto tako biti i selektror, sommelier, ponuditi uz te najbolje recepte najpristalija vina...Neću izdvajati nijednu lokaciju, nijedan specijalitet; bez ikakvog prigovora ipak ću upozoriti da su neke gastronomske lokacije (zasad!) izostale...veselim se nastavku ove edicije dogodine.
Knjiga je predstavljena na očekivano sjajnom druženju, kušanju i razgovoru u već etabliranoj Kurtaljevoj kušaonici na Novoj Vesi. Uza svu pohvalu domaćinima i organizatorima, upozoravam da ovako vrijednu publikaciju treba razglasiti na veća, velika zvona! (snimio M. Čolić)    

Nema komentara:

Objavi komentar