Paška janjetina i paški sir nadaleko su čuveni gastronomski
favoriti tog čarobnog otoka. Valja im pribrojiti i maslinova ulja, posebice iz
ekskluzivnog područja Luna, kao i enološku poslasticu, Boškinčeva vina.
Nekoliko je tamo sirana, a paškim se sirom posebno
proslavila Sirana Gligora – obiteljski pogon, danas je to prava mala tvornica,
u kojoj se rade sirevi ne samo od ovčjeg (ipak je to glavno!) nego i od kravljeg
i kozjeg mlijeka. Gligora je počela raditi 1996. godine, nova velika sirana
sagrađena je krajem 2009.
Godišnje naprave 450 do 500 tona sira od 4 do 5
milijuna litara mlijeka. Od toga paškog sira bude 50 tona; ukupno imaju 30-ak
vrsta sireva! Mlijeko nabavljaju i iz Like, Zagore, okolice Slunja, s Korduna…Dio
paškog sira rade i iz nepasteriziranog mlijeka. Posebno su atraktivni njihovi paški
sirevi iz komine od maslina – rade ga jedini na svijetu, i iz komine od
maraskine.
Vlasnik je Ivan Gligora, sin Šime direktor je sirane a snaha
Ružica voditeljica turističkog odjela. Jer, osim prodaje sira, sirana je i
turistička atrakcija, pohode ih brojni gosti koji razgledaju pogone i potom
kušaju paletu sireva Gligora.
Ovčarstvo je na Pagu tisućljetne tradicije, iz toga doba datiraju
i suhozidi, time su se bavili još Liburni. Danas je na Pagu 30.000 posebno
cijenjenih ovaca; male su, manje od običnih, pa se od njih dobije i manje
novca. Prosječno dnevno daju od 0,75 do litre mlijeka. Muzu se ručno,
tradicionalno, čitave su godine vani, na ispaši, svaki tjedan, dva sele se na druge
pašnjake. I svaki dan im se donosi voda, premalo je one prirodne, u lokvama.
Zahtjevan je to i težak posao, a rezultat oduševljava narezan – na tanjuru.
(snimke Ž. Suhadolnik, I. Kozarčanin)
Nema komentara:
Objavi komentar