Sotirana guščja jetra na mantecato rižotu od starog ovčjeg
sira, sa Šemberovim Rajnskim rizlingom
MMXI 2011.; ragu od sipe i školjaka na podlozi od krem palente s kozjim sirom i
Korakov Chardonnay sur lie 2008…to je tek dio jelovnika ekskluzivne večere sa
sedam sljedova kojeg je ovog vikenda upriličio hotelski brend Lošinj
Hotels&Villas, u njihovom Boutique hotelu Alhambra u predivnoj uvali Čikat.
Gosti su im bile tri najvinarije s Plešivice, Korak, Šember i Tomac, čija su vina
i u samom vrhu hrvatskog vinarstva.
Bio je to prvi ovogodišnji
vinski Masterclass/Radionica, koju ova ugledna hotelska kuća organizira već od
lani, a cilj
im je „približiti vrhunska vina široj publici te predstaviti renomirane vinske
etikete, s posebnim naglaskom na one koje nisu prisutne na širokom tržištu, što
ih čini iznimno cijenjenima među istinskim poznavateljima i ljubiteljima vina.“
Upravo kroz novu seriju specijaliziranih prezentacija Jadrankin Lošinj
Hotels&Villas dodatno obogaćuje postojeću, zavidnu eno ponudu Alhambre,
objašnjavaju organizatori, a selektor je njihov šef sommeliera Kristijan
Merkaš.
Pa je tako bilo i ovom
prigodom, na prezentaciji prvenstveno upriličenoj za specijalizirane novinare, prvo
na degustaciji ponajboljih plešivičkih vina u uglednom Alhambrinom restoranu Alfred
Keller, potom na toj večeri na istom mjestu na kojoj je chef Melkior Bašić
spojio lokalne namirnice, počav od sada aktualnih šparoga s biranim plešivičkim
vinima, stvorivši dosad neiskušano eno-gastro sljubljivanje…Svoja vina, ali i
osobine plešivičkih vinograda predstavili su Josip i tata Velimir Korak, Zdenko
i sin Nikola, te Tomislav Tomac sa suprugom Martinom. A plešivička vina,
zahvaljujući posebnom podneblju/terroiru (uz trud vinogradara-vinara, dakako),
pružaju goleme mogućnosti u produkciji raznovrsnih tipova vina, od redovnih,
mirnih, svježih, do onih za dulja odležavanja i dozrijevanja, pa i na kvascima,
što se i ovom prigodom dokazalo, a nadasve do – pjenušaca! Nema u nas regije,
ni u Istri, koja pruža takve uvjete za njih…pa su to dokazali i etablirani „šampanjeri“
Tomac i Šember i debitant Korak! Zablistali
su dakako rajnski rizlinzi, chardonnay kao ipak sve manje popularna konstanta,
nadasve sauvignoni…U predodžbi su nam plešivička kao bijela vina, plus
neizostavni (popularni, masovni) portugizac. Međutim, Plešivica ima i snažan crni
adut – crni pinot, zahtjevnu sortu, ali divnog ploda, što su ovom prigodom
dokazala sva trojica vinara, u različitim izvedbama. Izniman doživljaj (i) ovom
prigodom bila su vina koja su nastala u – amforama! Taj rijedak, i u nas, tehnološki
postupak, pri kojem vino nastaje u specifičnim uvjetima, u glinenim posudama ukopanim
u zemlju, bez ikakvih kemijskih dodataka, primjenjuju i Tomac i Šember…
Sljedeći Masterclass u Alhambri
bit će 19. svibnja, s vinima Chateau Mouton Rothschild.
Nema komentara:
Objavi komentar