subota, 22. travnja 2017.



Sotirana guščja jetra na mantecato rižotu od starog ovčjeg sira, sa Šemberovim  Rajnskim rizlingom MMXI 2011.; ragu od sipe i školjaka na podlozi od krem palente s kozjim sirom i Korakov Chardonnay sur lie 2008…to je tek dio jelovnika ekskluzivne večere sa sedam sljedova kojeg je ovog vikenda upriličio hotelski brend Lošinj Hotels&Villas, u njihovom Boutique hotelu Alhambra u predivnoj uvali Čikat. Gosti su im bile tri najvinarije s Plešivice, Korak, Šember i Tomac, čija su vina i u samom vrhu hrvatskog vinarstva.   
Bio je to prvi ovogodišnji vinski Masterclass/Radionica, koju ova ugledna hotelska kuća organizira već od lani, a cilj im je „približiti vrhunska vina široj publici te predstaviti renomirane vinske etikete, s posebnim naglaskom na one koje nisu prisutne na širokom tržištu, što ih čini iznimno cijenjenima među istinskim poznavateljima i ljubiteljima vina.“ Upravo kroz novu seriju specijaliziranih prezentacija Jadrankin Lošinj Hotels&Villas dodatno obogaćuje postojeću, zavidnu eno ponudu Alhambre, objašnjavaju organizatori, a selektor je njihov šef sommeliera Kristijan Merkaš.  
Pa je tako bilo i ovom prigodom, na prezentaciji prvenstveno upriličenoj za specijalizirane novinare, prvo na degustaciji ponajboljih plešivičkih vina u uglednom Alhambrinom restoranu Alfred Keller, potom na toj večeri na istom mjestu na kojoj je chef Melkior Bašić spojio lokalne namirnice, počav od sada aktualnih šparoga s biranim plešivičkim vinima, stvorivši dosad neiskušano eno-gastro sljubljivanje…Svoja vina, ali i osobine plešivičkih vinograda predstavili su Josip i tata Velimir Korak, Zdenko i sin Nikola, te Tomislav Tomac sa suprugom Martinom. A plešivička vina, zahvaljujući posebnom podneblju/terroiru (uz trud vinogradara-vinara, dakako), pružaju goleme mogućnosti u produkciji raznovrsnih tipova vina, od redovnih, mirnih, svježih, do onih za dulja odležavanja i dozrijevanja, pa i na kvascima, što se i ovom prigodom dokazalo, a nadasve do – pjenušaca! Nema u nas regije, ni u Istri, koja pruža takve uvjete za njih…pa su to dokazali i etablirani „šampanjeri“ Tomac i Šember  i debitant Korak! Zablistali su dakako rajnski rizlinzi, chardonnay kao ipak sve manje popularna konstanta, nadasve sauvignoni…U predodžbi su nam plešivička kao bijela vina, plus neizostavni (popularni, masovni) portugizac. Međutim, Plešivica ima i snažan crni adut – crni pinot, zahtjevnu sortu, ali divnog ploda, što su ovom prigodom dokazala sva trojica vinara, u različitim izvedbama. Izniman doživljaj (i) ovom prigodom bila su vina koja su nastala u – amforama! Taj rijedak, i u nas, tehnološki postupak, pri kojem vino nastaje u specifičnim uvjetima, u glinenim posudama ukopanim u zemlju, bez ikakvih kemijskih dodataka, primjenjuju i Tomac i Šember…    
Sljedeći Masterclass u Alhambri bit će 19. svibnja, s vinima Chateau Mouton Rothschild.

Nema komentara:

Objavi komentar