utorak, 18. travnja 2017.



Međimurje i tamošnje vinarije doista nisu daleko od Zagreba, no ipak prava je rijetkost okupiti međimurske vinare na nekakvoj prezentaciji i degustaciji u Metropoli. Vina im imaju dugi staž popularnosti među ovdašnjim vinoljupcima, ali ipak…Sada tu nelogičnost ispravlja tvrtka Eno expert koju s vrsnim enologinjama vodi Miodrag Hruškar. 
Ove subote, 22. travnja u srcu Zagreba, u Petrićevu prolazu organiziraju već četvrtu priredbu nazvanu Wine@Music, jer vinsku degustaciju prati i glazbeni dio programa (pjevačica Ana Lovrenčić i gitarist Eduard Jimmy Matešić). A na redu su vina renomiranih međimurskih vinara kao što su Kerman, Štampar, Dvanajščak – Kozol, Preiner, Cmrečnjak, Kocijan, Horvat, Kojter i Agromeđimurje. OPG-a Perhoč, koji ima farmu jelena i muflona. Ovaj je događaj uvod u već 16. Urbanovo, veliku feštu međimurskih vina i vinara u svibnju i Fwestival pušipela; kao i niz pratećih priredaba, radionica itd.  
Pratit će ih delicije
Neka od njihovih vina predstavljena su na konferenciji za  novinare održanoj ovog utorka u Pizza Housu u Tkalčićevoj, u organizaciji G.E.T Reporta. Uz Hruškara, o vinima je govorio mladi enolog David Štampar,
predsjednik Društva međimurskih vinara i vinogradara Hortus Croatiae
Ono što posebno veseli jest da su mladi vinari počeli preuzimati vinske poslove od svojih roditelja, pa su i promijenili stil: nema više (pre)slatkih međimurskih vina na koja smo godinama bili navikli (drugo su visoki predikati); sada su to suha vina, s malim ostatkom šećera, svježa, pitka, užitna.
Dominantne su sorte dakako i dalje sauvignoni, slijede rajnski rizlinzi, graševine, muškati, zeleni silvanci, a za pušipel (šipon, moslavac) – vino duge tradicije i popularnosti ali ne i dostignutih velikih dometa – koji je trebao postati međimurska robna marka, čuli smo da još nije našao primjereno mjesto na tržištu i da se oko njega još moraju potruditi. Opravdano, jer od te sorte susjedi rade najviše predikate, relevantne i na međunarodnim ocjenjivanjima. Imaju oni i crnih vina, a na prezentaciji je zablistao Štamparov Urban Red, iz 2013., sjajna kupaža caberneta sauvignona i gamaya. (snimke S. Munda i Arhiva)    

Nema komentara:

Objavi komentar