Netom kako je poznati istarski vinar Moreno Coronica okupio
goste na svom imanju, stigla je sjajna vijest: Munskänkarna, jedna od najvećih,
neprofitnih, vinskih udruga na svijetu s ukupno više od 25.000 članova i 170
sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku
regiju 2017. godine! Održana je posebna svečanost (na slici dolje, N. Benvenuti, predjsednik Vinistre na svečanosti), a u povodu toga predstavnici
udruge Munskänkarna uputili su se u Istru da bi obišli vinare i turističke
objekte i počeli suradnju s istarskim vinarima. Podsjetimo, već lani je Istra
svrstana u top 10 najboljih
vinskih destinacija Europe.
Rezultat je to četvrt stoljeća predanog rada s jasnim
ciljevima, vinara okupljenih tada u ambicioznu udrugu Vinistra, s presudnom
potporom istarske politike. Tada mladi vinar i vinogradar Coronica bio je u
prvim redovima tog pokreta, i pamtim ga još iz tih dana.
Sada, zreliji i iskusniji, ima se Moreno čega prisjetiti i s
ponosom osvrnuti na učinjeno, pri čemu je ostao dosljedan svojem stilu i svojim
idejama. A sada je pozvao goste – dugogodišnje znance, sommeliere, poslovne
partnere, specijalizirane novinare…Pokazao im je svoj novi podrum u gradnji –
bit će veličanstven – i potom u nadaleko znanom hotelu San Rocco obitelji
Fernetič u Brtonigli - potočio svoj prvi pjenušac znakovitog imena CO2, te
malvaziju iz 2016., Gran Malvaziju 2015. i Gran Teran 2013. Malvazije i terani
njegove su uzdanice, te su mu sorte donijele slavu. Ali, iako nikako nije bio
tome sklon, nije volio pjenušac, i on se „preko noći“ preobratio, 2012. složio
je prvi pjenušac od malvazije – i „jako me oduševio, početak je to naše priče“
veli. Napunio je oko tisuću boca, sa 12 % alkohola i čak 40 mjeseci na talogu! Impresivno…
Podsjetio je Moreno i na svoju prvu Gran malvaziju iz 2001.,
koju je Zavod – bio odbio; jer, imala je 14,6 % alkohola, a dopušteni maksimum
bio je, birokratski, 14 %?! Srećom, sve poslije slava je tog vina, a tadašnji
Zavod zaboravljen je…
“Promijenilo mi je to život“, tako Coronica najkraće opisuje
svoje upoznavanje s prevratničkom školom obrade vinograda Franca Simonita, iz
Furlanije (na zadnjim slikama). Rezidba je potpuno drukčija nego je uobičajeno,
ne smije se grubo orezivati, i ne na starom drvu, samo na jednogodišnjem, sve to
produžuje trsu život, rađa bolje grožđe, s više snage…Išao je tamo na
(relativno skup) tečaj od šest potpuno ispunjenih dana…i sada se iz Morenovih
vinograda moramo nadati najboljoj kapljici; a kao kompliment naglasit ću da je
njegova malvazija posve drukčija priča nego što smo se naučili u posljednje
vrijeme. Susret je to s pravom, čistom malvazijom istarskom.
Nema komentara:
Objavi komentar