Već tradicionalno na Veliki četvrtak poznata vinska obitelj
Šember upriliči poseban vinski događaj. Tako su i ove godine, na svom imanju u
Pavlovčanima podno Plešivice, blizu Jastrebarskog, iz amfore ukopane u dvorištu
istočili novo vino.
U tim posebnim glinenim posudama – njihove su zapremine 1500
i 500 litara – ubrano grožđe fermentira i potom vino dozrijeva pola godine. (Nakon
toga još boravi u hrastovim bačvama.) To je drevni način dobivanja vina potekao
još u početku vinske ere na Kavkazu, konkretno iz Gruzije odakle su i Šemberove
amfore. Tu ekskluzivnu tehnologiju – u grožđe i vino ne stavljaju se nikakvi
dodaci, kvasci, nema kemijanja, vino je izvorno – u nas rabi nekolicina vinara,
a u svijetu je najslavniji Joško Gravner s Collia/Brda na granici Italije i
Slovenije. Takvo vino ima dosta pristaša, ali nekima se i ne dopada.
Šemberi su svoje vino iz amfore nazvali qvevri, što je
originalni gruzijski naziv za amforu. Prvi su put vino iz amfore vadili 2012.
godine, od berbe 2011. Ovisi o godini, ne napune uvijek obje posude. Sorta koju
koriste je rajnski rizling, pokazao im se najbolji. Imaju 6 hektara vinograda,
a grožđe nabave i od kooperanata. 1991. godine prvi put su izašli na tržište s
buteljom s vlastitom etiketom. I otad su u stalnom usponu, danas su ne samo
među najboljim plešivičkim, nego i hrvatskim vinarima. S razlogom se ponose i
svojim pjenušcima, bijelim i ružičastim.
Šemberi, Ivanka i Zdenko, roditelji Ružica i Stjepan, djeca
Nikola (enolog), Lucija (Županijska vinska kraljica) i Klara, na ovaj događaj
na Veliki četvrtak ugoste i obilato počaste prijatelje, poslovne partnere,
vinske trgovce, ugostitelje, kolege vinare...(snimke M. Čolić)
Nema komentara:
Objavi komentar