Kad smo napravili novi, prostrani podrum, onda smo se mogli
upustiti i u proizvodnju pjenušaca. Tako poznati plešivički vinar Velimir Korak
obrazlaže veliku novost u njihovoj ponudi – dva pjenušca! Godinama već ta je
vinarija u našoj vinskoj eliti, sada je dobila i nove adute, i pridružila se
nekolicini plešivičkih vinara koji su u vrhu hrvatske proizvodnje pjenušaca.
Pjenušci Korakovih upravo su imali (medijsku) promociju u
restoranu Dubravkin put u Tuškancu, koji se svrstao i među prestižne JRE - Jeunes Restaurateurs d’Europe, a
chefica je Prisca Thuring. Okupila se čitava obitelj Korak, i gospođa Mirjana,
kćerka Vera (zaslužna za dizajn etiketa) i sinovi Josip (enolog) i Bernard, sa
svojim „boljim polovicama“. Dubravkin put nije odabran slučajno, tu naime u
kuhinji stažira Bernard, koji je i kreirao slasne delicije za ovu prigodu;
pravo iznenađenje došlo je iz mora, u pjenušcima su zaplivale i srdele,
gavunčići, lignjići i kozice!
Predstavljeni su bijeli pjenušac Korak brut nature, od
chardonnaya i crnog pinota iz 2013. (ukupno je napunjeno oko 5000 butelja), te Korak
Rosé brut nature od crnog pinota iz berbe 2014. (oko 3000 boca). Ni jednome dakle
nije dodavan ekspedicijski liker. Fermentacija za oba vina odvijala se u
velikoj drvenoj bačvi, bijeli je nakon druge fermentacije u boci na talogu
proveo tri godine prije degoržiranja, a ružičasti dvije. I od bijeloga i od
ružičastoga vina ostavljeno je na
odležavanju na kvascu dio butelja predviđenih da se otvore narednih godina kako
bi se pratio razvoj pjenušaca i kako bi dobili na kompleksnosti. Ukupno sada na
odležavanju imaju 20.000 boca.
Točka na i bilo je i kušanje njihovog mladog sauvignona iz
lanjske berbe, zavidne kakvoće. I još jedna novost: pokraj svog vinskog podruma
do kraja godine spremaju se otvoriti restoran, u kojem će očito Bernard imati
glavnu riječ .
Nema komentara:
Objavi komentar