Novi nastavak Vinskih zvijezda:
BIBICH AMBRA, (desertno)
A. Bibić, Plastovo, Skradin
Alkohol 15,3 %, cijena 170 kn
Arome
suhe smokve, datulje, arancina, kore oraha, suhe marelice, grožđice. Karamela, čokolada. Sušeno voće na okusu i
mirisu. U ustima bogato razvijeno, slojevito.
Kiseline i šećeri prate alkohol – skladno vino. Pun okus, dugo traje. Visoka klasa, posebno
vino; za uživanje, kontemplaciju! Uz gibanicu od rogača i oraha; suhe kekse s
bademima, mousse od bijele čokolade s prženim lješnjacima.
U vinariji ****
KORAK CHARDONNAY SUR LIE, 2016.
Ob. Korak, Plešivica
Alkohol 15 %, cijena 150 kn
Osjeti se karamel, maslac, vanilija. Meko,
kremozno, toplo. Dosta ravno, užitno. Čvrsto i puno, živo. Slatkasto, primamljiva vanilija. Prati puno jela, npr. bijelu ribu, bijelo
meso, pečeno pile, raviole od bundeve.
U vinariji ***
BABIĆ GRACIN, 2015.
Dr. Leo Gracin, Vinarija Suha Punta, Bucavac, Primošten
Alkohol 14 %, cijena 170 kn
Na nosu
papar, kupine, ribiz, cimet. Tanini još
rade. Voćno, trpko, treba mu još vremena. Gastro: pašticada, crveno meso,
boškarin odrezak…
Gro-prom, GDG-prom (bod do
srebra)
FRANKOVKA MIRAZ FERAVINO, 2015.
Feravino, Feričanci
Alkohol 13,5 %, cijena 80 kn
Na nosu voćno, čisto;
borovnice. Neskladno, neizbalansirano…
Vintesa
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J)
odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:
Ocjenjivali smo u Hotelu
Palace. U žiriju su bili sommelier Mario
Meštrović, predsjednik Komisije, Marija Vukelić, organizatorica akcije (tvrtka
Zlatne riječi), Dominik Jagunić, vinar, Branimir Turk, student, mladi
vinar, Ivo Kozarčanin i Vitomir Andrić, specijalizirani novinari i
svjedok/promatrač Martina Rafaelli, novinarka. Vina je posluživao Luka Hren. Snimao je Julio Frangen.
Partner voda Kala i Kalnička.
Nema komentara:
Objavi komentar