nedjelja, 25. studenoga 2018.


U sklopu Zagreb VINO.coma koji je ovog petka i subote održan u Esplanadi, priređene su i brojne izvrsne radionice. Jedna od njih bila je posvećena klasiku našeg vinarstva Vedranu Kiridžiji s Pelješca i njegovim dingačima.
Počelo se s berbom 2016., pa su uslijedile '15, '12, '10, '08, '03, '01, pa 1997. i čak 1995.! Ova posljednja tri nisu bila u drvu, samo u inoksu. Na kušanju se pokazalo kako se u plavcima taničnost gubi s godinama. Sam Vedran ističe da je 10 godina granica za njegova vina; drži da su mu dingači iz 2008. i 1998. bili najbolji.
2015. napravio je samo 300 litara, u jednom barriqueu; bio mu je to pokus kako će se dingač pokazati u novom hrastu. Pet prvih vina pokazalo je iznenađujuću svježinu, mladost, pitkost i voćnost. I sortnost, dakako. Kasnije berbe već su zrelije, osjete se godine, ali su tanini meki, i vina slasna. I još svježa, sočna i meka…Naći će se aroma suhih smokava, pa mediteranskog bilja, čak i gljiva,  a veteran iz 1995. iznenadio je vrlo cvjetnim mirisom. Ovu nadasve vrijednu degustaciju organizirao je novinar Ivo Kozarčanin.  

Nema komentara:

Objavi komentar