U sklopu Zagreb VINO.coma koji je ovog petka i subote održan
u Esplanadi, priređene su i brojne izvrsne radionice. Jedna od njih bila je posvećena
klasiku našeg vinarstva Vedranu Kiridžiji s Pelješca i njegovim dingačima.
Počelo se s berbom 2016., pa su uslijedile '15, '12, '10, '08, '03, '01, pa
1997. i čak 1995.! Ova posljednja tri nisu bila u drvu, samo u inoksu. Na
kušanju se pokazalo kako se u plavcima taničnost gubi s godinama. Sam Vedran
ističe da je 10 godina granica za njegova vina; drži da su mu dingači iz 2008. i
1998. bili najbolji.
2015. napravio je samo 300 litara, u jednom barriqueu; bio
mu je to pokus kako će se dingač pokazati u novom hrastu. Pet prvih vina
pokazalo je iznenađujuću svježinu, mladost, pitkost i voćnost. I sortnost,
dakako. Kasnije berbe već su zrelije, osjete se godine, ali su tanini meki, i
vina slasna. I još svježa, sočna i meka…Naći će se aroma suhih smokava, pa
mediteranskog bilja, čak i gljiva, a
veteran iz 1995. iznenadio je vrlo cvjetnim mirisom. Ovu nadasve vrijednu
degustaciju organizirao je novinar Ivo Kozarčanin.
Nema komentara:
Objavi komentar