četvrtak, 8. studenoga 2018.


Novi nastavak Vinskih zvijezda:
DREISSIGACKER ORGANIC TROCKEN, 2016.
Rheinhessen, 12%, Njemačka
Alkohol 12 %, cijena 100 kn
Jače žute boje, bogate arome marelica, breskve. Voćno. Ugodna svježina, mineralno. Nježni miris petroleja. U ustima vrlo užitno, slasno i dugotrajno.  Pitko, skladno. Uravnoteženo, sočno, duboko. Uz šunku, hladna kuhana mesa, finu riječnu ribu…
Enozoik ****











SIBON, brut
Vinarija Sibon, Banfi, Štrigova
Alkohol 11,5 %, cijena 100 kn
Fino perla.  Jako ugodne prve arome. Voćno. Jabuke u okusu, živo, vrlo dobro uravnoteženo, dobro traje.  Aperitiv, uz kamenice, salatu od hobotnice.
Vivat fina vina ***











PROSECCO MASOTTINA, brut
Masottina, Italija
Alkohol 11 %, cijena 46,90 kn
Meko, ugodno. Fali mu svježine i perlanja.  Lijepo uravnoteženo ali kratko, lagano. Osvježavajuće.
Vrutak


Ocijenili smo i
POŠIP GRGIĆ, 2017., Grgić vina, Trstenik, Korčula, alkohol 14 %, 155 kn u vinariji 
















PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Ocjenjivali smo u Hotelu Palace.  U žiriju su bili sommelier Mario Meštrović, predsjednik Komisije, Marija Vukelić, organizatorica akcije (tvrtka Zlatne riječi), Dominik Jagunić, vinar, Branimir Turk, student, mladi vinar, Ivo Kozarčanin i Vitomir Andrić, specijalizirani novinari i svjedok/promatrač Martina Rafaelli, novinarka. Vina je posluživao Luka Hren. Snimao je Julio Frangen.
Partner voda Kala i Kalnička.


Nema komentara:

Objavi komentar