subota, 25. studenoga 2017.



Sudeći prema golemom odzivu posjetilaca, izvrsno je uspio i 12. Međunarodni festival vina i kulinarike Zagreb VINO COM, održan ovog petka i subote, tradicionalno u Esplanadi. Direktor i osnivač Ivan Dropuljić može biti zadovoljan. Nastupilo je oko 300 izlagača, naših i stranih, sve dvorane bile su dupkom pune – do posljednjeg mjesta. Nastupili su vinari iz svih naših regija, od Istre do Dunava. Bili su tu i veterani a i neki debitanti.
Vina – raznovrsna, pokazala su svo bogatstvo hrvatskog vinarstva. Najslavniji dakako – dingač. A u Vedrana Kiridžije iz Potomja kušali smo raritetnu poslasticu: dingač iz 2015. kojeg je samo 300 boca! U novoj bačvi od (najskupljeg) francuskog hrasta dozrijevao je čak 16 mjeseci! Ime je ostalo isto, samo je na poleđini poseban znak; četiri kuta, označava glavno raskršće u tom mjestu.
Kod uglednih istarskih vinara, Mirjane i Duvilia Zigante mogao se kušati i njihov pjenušac Vero; dobio je veliku zlatnu medalju i prvo mjesto među pjenušcima ove godine u Ljubljani. Bogat, kompleksan, dubok, vino koje se pamti. Ponovo je zablistala i Jasna Antunović Turk iz Dalja sa svojom premium serijom. Zanimljiv spoj (pri)morske i kontinentalne Hrvatske vina Agris, zagrebačke tvrtke supružnika Lešić: rade malvaziju istarsku i graševinu (kutjevačku) a najavljuju i novost, škrlet.    
Uvijek dajem prednost (dobrim) vinima od autohtonih sorata. Pa je tako Monika Prović bila favorit sa svojom zlataricom; skupina moslavačkih vinara pokazala je što sve može škrlet. Vukoje je napravio narančasto vino od žilavke. U brojnim etiketama kod Degrassija, i opet mamac rijedak viognier. Radovani su nezaobilazni…Tomaz, valjda jedini u nas, bavi se i crnom malvazijom, u Italiji se češće sreće: napravio je nešto malo te suhe mirne crne malvazije, za kušanje samo za – VIP goste! A sudjeluje i u njegovom dojmljivom pjenušcu s teranom i merlotom…I tako, obilje raznovrsnih vrsnih vina, moglo bi ih se kušati i više dana, ali kako je to i kulinarska smotra, moram spomenuti, uz ostalo, i našu najbolju kuhanu šunku: iz firme je Buretić Bregi, u Bregima iznad Matulja.  
Festival su pratile i dale mu posebnu dimenziju i izvrsne vinske radionice.     

1 komentar:

  1. Odličan prikaz. Većinu pomenutog sam kuša i slažem se.

    Gordan.

    OdgovoriIzbriši