Tikveš u Kavadarcima najveća je makedonska vinarija; i
najstarija, osnovana je 1885. Prije 15 godina promijenili su se vlasnici i
počeo je njen preporod i uvođenje značajnih novosti. Iako poznati i prisutni u
široj regiji, žele se sada plasirati na svjetsku scenu. Zato pripremaju kupnju
vinograda na jugu Francuske, a i u Hrvatskoj, na Pelješcu.
Imaju 1000 hektara
vlastitih vinograda i oko 1500 ha od kooperanata. Ovisno o godini (ova je
recimo podbacila količinom) naprave od 12 pa skoro i do 20 milijuna litara
vina. Slavni enolog Phillipe Cambie postavio je temelje modernoj proizvodnji,
od 2010. vinski im je konzultant, potpisuje Tikvešova premium vina. Uzgajaju
brojne sorte, internacionalne i domorodne, i crne i bijele, rade 50-ak etiketa.
S nekoliko odabranih premium vina mogli su se upoznati gosti na raskošnoj
večeri u zagrebačkom hotelu Westin. Događaj je nazvan Tikveš vinsko putovanje –
Tikveš Wine Exparience, a vina je predstavljao ugledni Master of Wine Peter
McCombie (na slici).
Uvod u večeru s informacijama o vinariji dao je generalni
direktor Radoš Vukićević.
Ove je godine Tikveš osvojio čak 25 medalja na tri
prestižna svjetska ocjenjivanja, od toga od Decantera tri srebra i sedam
brončanih odličja. To je samo nastavak sjajnog niza iz prijašnjih godina. Od čuvenog
Roberta Parkera crvena Bela Voda dobila je čak 95 bodova, uz još nekoliko
visokih ocjena za druga vina.
Počelo je s laganim, pitkim aperitivnim bijelim vinom Alexandria
Cuvee white 2017, mješavinom chardonnaya i rizlinga. Slijedilo je već ozbiljno,
puno, zaokruženo vino Bela Voda 2016. Ime je toponim, naziv poznatog položaja
vinograda; sastoji se od u Makedoniji vrlo popularnog BELANA (ustvari grenacha
blanca) i chardonnaya. Na red su došla i crna/crvena vina, prvo u Makedoniji
jako prisutan i popularan vranac – Vranec Special Selection 2015, potom Bela
Voda red 2015, mješavina (i u Makedoniji
jako prisutnog) plavca malog i vranca. I za kraj, uz slatkiš, poluslatka
Temjanika SS 2017 (temjanika je makedonski klon muškata). Dakako, sva su vina pratila
slasne i birane delicije iz Westinove kuhinje, kao što su npr. bili rolada od brancina punjena škampima na
zelenom rižotu ili teleći medaljoni na maslacu u umaku od tartufa sa složencem
od patlidžana i rajčice. Doista, „putovanje“ vrijedno pamćenja.
Nema komentara:
Objavi komentar