utorak, 5. prosinca 2017.



Tikveš u Kavadarcima najveća je makedonska vinarija; i najstarija, osnovana je 1885. Prije 15 godina promijenili su se vlasnici i počeo je njen preporod i uvođenje značajnih novosti. Iako poznati i prisutni u široj regiji, žele se sada plasirati na svjetsku scenu. Zato pripremaju kupnju vinograda na jugu Francuske, a i u Hrvatskoj, na Pelješcu.
Imaju 1000 hektara vlastitih vinograda i oko 1500 ha od kooperanata. Ovisno o godini (ova je recimo podbacila količinom) naprave od 12 pa skoro i do 20 milijuna litara vina. Slavni enolog Phillipe Cambie postavio je temelje modernoj proizvodnji, od 2010. vinski im je konzultant, potpisuje Tikvešova premium vina. Uzgajaju brojne sorte, internacionalne i domorodne, i crne i bijele, rade 50-ak etiketa. S nekoliko odabranih premium vina mogli su se upoznati gosti na raskošnoj večeri u zagrebačkom hotelu Westin. Događaj je nazvan Tikveš vinsko putovanje – Tikveš Wine Exparience, a vina je predstavljao ugledni Master of Wine Peter McCombie (na slici). 
Uvod u večeru s informacijama o vinariji dao je generalni direktor Radoš Vukićević. 
Ove je godine Tikveš osvojio čak 25 medalja na tri prestižna svjetska ocjenjivanja, od toga od Decantera tri srebra i sedam brončanih odličja. To je samo nastavak sjajnog niza iz prijašnjih godina. Od čuvenog Roberta Parkera crvena Bela Voda dobila je čak 95 bodova, uz još nekoliko visokih ocjena za druga vina.

Počelo je s laganim, pitkim aperitivnim bijelim vinom Alexandria Cuvee white 2017, mješavinom chardonnaya i rizlinga. Slijedilo je već ozbiljno, puno, zaokruženo vino Bela Voda 2016. Ime je toponim, naziv poznatog položaja vinograda; sastoji se od u Makedoniji vrlo popularnog BELANA (ustvari grenacha blanca) i chardonnaya. Na red su došla i crna/crvena vina, prvo u Makedoniji jako prisutan i popularan vranac – Vranec Special Selection 2015, potom Bela Voda red 2015, mješavina (i u Makedoniji  jako prisutnog) plavca malog i vranca. I za kraj, uz slatkiš, poluslatka Temjanika SS 2017 (temjanika je makedonski klon muškata). Dakako, sva su vina pratila slasne i birane delicije iz Westinove kuhinje, kao što su npr. bili  rolada od brancina punjena škampima na zelenom rižotu ili teleći medaljoni na maslacu u umaku od tartufa sa složencem od patlidžana i rajčice. Doista, „putovanje“ vrijedno pamćenja.     

Nema komentara:

Objavi komentar