Sudeći prema golemom odzivu posjetilaca, izvrsno je uspio i
12. Međunarodni festival vina i kulinarike Zagreb VINO COM, održan ovog petka i
subote, tradicionalno u Esplanadi. Direktor i osnivač Ivan Dropuljić može biti zadovoljan. Nastupilo je
oko 300 izlagača, naših i stranih, sve dvorane bile su dupkom pune – do
posljednjeg mjesta. Nastupili su vinari iz svih naših regija, od Istre do
Dunava. Bili su tu i veterani a i neki debitanti.
Vina – raznovrsna, pokazala su svo bogatstvo hrvatskog
vinarstva. Najslavniji dakako – dingač. A u Vedrana Kiridžije iz Potomja kušali
smo raritetnu poslasticu: dingač iz 2015. kojeg je samo 300 boca! U novoj bačvi
od (najskupljeg) francuskog hrasta dozrijevao je čak 16 mjeseci! Ime je ostalo
isto, samo je na poleđini poseban znak; četiri kuta, označava glavno raskršće u
tom mjestu.
Kod uglednih istarskih vinara, Mirjane i Duvilia Zigante mogao se
kušati i njihov pjenušac Vero; dobio je veliku zlatnu medalju i prvo mjesto
među pjenušcima ove godine u Ljubljani. Bogat, kompleksan, dubok, vino koje se
pamti. Ponovo je zablistala i Jasna Antunović Turk iz Dalja sa svojom premium
serijom. Zanimljiv spoj (pri)morske i kontinentalne Hrvatske vina Agris,
zagrebačke tvrtke supružnika Lešić: rade malvaziju istarsku i graševinu
(kutjevačku) a najavljuju i novost, škrlet.
Uvijek dajem prednost (dobrim) vinima od autohtonih sorata.
Pa je tako Monika Prović bila favorit sa svojom zlataricom; skupina moslavačkih
vinara pokazala je što sve može škrlet. Vukoje je napravio narančasto vino od
žilavke. U brojnim etiketama kod Degrassija, i opet mamac rijedak viognier. Radovani
su nezaobilazni…Tomaz, valjda jedini u nas, bavi se i crnom malvazijom, u
Italiji se češće sreće: napravio je nešto malo te suhe mirne crne malvazije, za
kušanje samo za – VIP goste! A sudjeluje i u njegovom dojmljivom pjenušcu s
teranom i merlotom…I tako, obilje raznovrsnih vrsnih vina, moglo bi ih se
kušati i više dana, ali kako je to i kulinarska smotra, moram spomenuti, uz
ostalo, i našu najbolju kuhanu šunku: iz firme je Buretić Bregi, u Bregima
iznad Matulja.
Festival su pratile i dale mu posebnu dimenziju i izvrsne
vinske radionice.
Odličan prikaz. Većinu pomenutog sam kuša i slažem se.
OdgovoriIzbrišiGordan.