srijeda, 22. studenoga 2017.



Puno je bilo promjena u vinskom svijetu tijekom tih godina, puno smo toga novog morali naučiti. Tako poznati zelinski vinar Željko Kos opisuje svojih 25 godina rada, otkako je s ocem Mirkom i u svojoj 22. godini napunio prvu bocu za zaštićenim podrijetlom, 1991. godine. Prve su na tržištu sljedeće godine bile boce kraljevine i rajnskog rizlinga. Danas je Kos stasao ne samo među ponajbolje zelinske vinare, nego općenito i hrvatske.
Vina su mu posvuda cijenjena, a vinarija i prostrana atraktivna kušaonica uz obiteljski dom vrijedna je  posjeta. I uvijek će vas dočekati srdačno i vrlo gostoljubivo. Posjed je u Hrnjancu blizu Sv. I. Zeline, tu su i vinogradi, 3,5 hektara vlastitih i nešto više od hektara u zakupu. 
Nedugo nakon tog početka Željko se i oženio s Anitom, s kojom ima troje djece. Najstariji Karlo, na petoj godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu dogodine će, najavljuje Željko, preuzeti vinariju.
Taj jubilej, a i prvo kušanje vina iz nove berbe, 2016. i 2015. bili su povod za pravu svečanost na kojoj su se okupili poslovni partneri, vinski trgovci, sommelieri, novinari…Sve je jasno začinjeno slasnim zalogajima iz Anitine kuhinje - juhu od buča npr. ili rolanu pačetinu poželjeli bi i najbolji zagrebački lokali. 
Počelo se s  njihovim odličnim pjenušcima, bijelom Anitom i ružičastom Rosulom. Uslijedio je vrhunski rajnski rizling, pa u nas rijedak kerner, ljubak, izražajne, zavodljive arome. Potom bogat, raskošan pinot crni i kruna, Kosova novost Coctura – narančasto vino od rajnskog rizlinga iz '15. Sve je dakako pratila i kraljevina koja je zaslužna i za pjenušce.  Uzgaja i chardonnay, a pinot ima i u rose varijanti. Izvanredan je i dizajn etiketa – na svakoj je nacrtan KOS koji zoba grožđe.
Kos planira dogodine i gradnju novog podruma, odmah preko puta vinarije, ukopanog u brdo, računa i sa sredstvima EU.  (snimio J. Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar