Puno je bilo promjena u vinskom svijetu tijekom tih godina,
puno smo toga novog morali naučiti. Tako poznati zelinski vinar Željko Kos
opisuje svojih 25 godina rada, otkako je s ocem Mirkom i u svojoj 22. godini
napunio prvu bocu za zaštićenim podrijetlom, 1991. godine. Prve su na tržištu sljedeće
godine bile boce kraljevine i rajnskog rizlinga. Danas je Kos stasao ne samo
među ponajbolje zelinske vinare, nego općenito i hrvatske.
Vina su mu posvuda cijenjena, a vinarija i prostrana
atraktivna kušaonica uz obiteljski dom vrijedna je posjeta. I uvijek će vas dočekati srdačno i
vrlo gostoljubivo. Posjed je u Hrnjancu blizu Sv. I. Zeline, tu su i vinogradi,
3,5 hektara vlastitih i nešto više od hektara u zakupu.
Nedugo nakon tog
početka Željko se i oženio s Anitom, s kojom ima troje djece. Najstariji Karlo,
na petoj godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu dogodine će, najavljuje Željko,
preuzeti vinariju.
Taj jubilej, a i prvo kušanje vina iz nove berbe, 2016. i
2015. bili su povod za pravu svečanost na kojoj su se okupili poslovni
partneri, vinski trgovci, sommelieri, novinari…Sve je jasno začinjeno slasnim
zalogajima iz Anitine kuhinje - juhu od buča npr. ili rolanu pačetinu poželjeli
bi i najbolji zagrebački lokali.
Počelo se s njihovim odličnim pjenušcima, bijelom Anitom i
ružičastom Rosulom. Uslijedio je vrhunski rajnski rizling, pa u nas rijedak
kerner, ljubak, izražajne, zavodljive arome. Potom bogat, raskošan pinot crni i
kruna, Kosova novost Coctura – narančasto vino od rajnskog rizlinga iz '15. Sve
je dakako pratila i kraljevina koja je zaslužna i za pjenušce. Uzgaja i chardonnay, a pinot ima i u rose
varijanti. Izvanredan je i dizajn etiketa – na svakoj je nacrtan KOS koji zoba
grožđe.
Kos planira dogodine i gradnju novog podruma, odmah preko
puta vinarije, ukopanog u brdo, računa i sa sredstvima EU. (snimio J. Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar