utorak, 19. prosinca 2017.



Velikom feštom proslavljen je ovog utorka rođendan, 20. obljetnica akcije Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Pokretač i šefica ovog projekta iznimno značajnog za kontinentalni, ruralni a time i ukupni hrvatski turizam je Dijana Katica. U hotelu Academia u Tkalčićevoj dodijeljene su ovom prigodom tradicionalne nagrade u niz kategorija. Glavni gost, uz niz dužnosnika, saborskih zastupnika itd. bio je ministar turizma Gari Cappelli, izaslanik premijera Plenkovića.
Najboljima su uručene zlatne, srebrne, brončane plakete i posebna priznanja u sedam kategorija, a dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo Stjepanu Cukoru i dr. sc. Eduardu Kušenu, koji su dio svoje bogate profesionalne karijere posvetili razvoju ruralnih prostora. Na natječaj je do ljeta pristiglo 130 prijava iz 18 županija. U Suncokret ruralnog turizma uključeni su poduzetnici, obrtnici, OPG-i, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske kao i jedinice područne i lokalne samouprave te turističke zajednice.
Činjenica je da je 92 posto Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje našu posebnu pažnju, promociju, prijateljstvo i suradnju, jer turizam je emocija, priča i poruka o identitetu, a identitet je skup različitosti. Ruralni turizam počeo se razvijati još 1996., donošenjem Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga na seljačkim domaćinstvima, čime se stvorio okvir i pravnog reguliranja te vrste turizma, istaknula je mr. sc. D. Katica.
Važnost prošlog tjedna donesenog novog Zakona o pružanju usluga u turizmu kojim će se otvoriti vrata turizma za brojne sudionike ruralnih područja istaknuo je ministar Cappelli. Oni od sada usluge aktivnog i pustolovnog turizma mogu pružati i na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, uzgajalištima, šumama, lovištima i drugim lokacijama, pa će se moći baviti i robinzonskim turizmom. (snimio T. Smoljanović)
Nagrada Suncokret ruralnog turizma dodjeljuje se u sedam kategorija:
za Turistička seljačka gospodarstva: zlatna povelja OPG BARBARIĆ, ILOK i SELJAČKO DOMAĆINSTVO SVETI JURE, UNEŠIĆ;  Poduzetnici u ruralnom turizmu: zlatna povelja SUNČANO SELO JAGNJEDOVEC;   Projekti u ruralnom turizmu: zlatna povelja VOĆIN - ČUDESNA SAKRALNO-KULTURNO-TURISTIČKA DESTINACIJA U RURALNOM PODRUČJU;  Ruralno-turističke manifestacije: MEĐUNARODNI SAJAM "S KLOBASICOM U EU", SVETI PETAR U ŠUMI;  Tradicijska ruralna gastronomija: KUĆA DIDA TUNJE, OPRISAVCI;  Vinski turizam: VINARIJA SVIJETLI DVORI, KARANAC;  Hrvatski otočni proizvod i proizvodi s oznakama zemljopisnog podrijetla: zlatna povelja OBRT LIPA, PRVIĆ ŠEPURINE i OPG MATIJEVIĆ, SUZA; srebrna povelja OPG KUĆA VINA IVAN KATUNAR, VRBNIK.



Nema komentara:

Objavi komentar