petak, 27. listopada 2017.



Španjolska je svjetska vinska velesila, uzgaja najviše grožđa, na više od milijun hektara, u vrhu je proizvodnje vina; golema zemlja ima brojne raznovrsne vinske regije. Razlikuju se po tlu, klimi, sortama koje tu rastu, a odlikuje ih i mnoštvo domorodnih, stotinjak. Nekoliko ih je u fondu najvrsnijih međunarodnih sorata, a najveću je slavu postigao tempranillo (koji izgovaraju tempranijo). Ta crna sorta, s izvrsnim vinima koja daje uzgaja se u više regija ali ipak je najpoznatija, zaštitni znak, Rioje.
Da ima samo tu veličanstvenu pokrajinu, i po pejzažima i po lozama i po vinima bila bi na krovu vinskoga svijeta. Nestvarno je lijepa Rioja, dolina oko rijeke Ebro (koja teče od izvora blizu Atlantika preko čitave zemlje do Sredozemlja), okružena visokim planinama koje ju s jedne strane štite od hladne kontinentalne klime a s druge od Atlantskog oceana. Tlo je škrto, suho, mahom kameno ili šljunčano, a vinogradi se uspinju od 250 i do 700 pa i više metara. Loza se uzgaja uglavnom u obliku grma, rijetko gdje u posljednje vrijeme i na žici. Sve to jamči posebne značajke vinima. A u Rioji je i najviše barriquea na svijetu.
U Španjolskoj je na tisuće vinarija; neke od njih proizvode godišnje tek nekoliko tisuća litara, druge su pak goleme grupacije s proizvodnjom većom od nekoliko milijuna boca. Većina je vinarija privatnih, obiteljskih. Neke su osnovane prije nekoliko godina, neke pak bilježe jako dugu tradiciju.
Sa raznovrsnim španjolskim vinima imali smo se prigodu opet upoznati na dvjema vinskim radionicama što ih je u hotelu Westin upriličio Ured za gospodarstvo i trgovinu španjolskog veleposlanstva u Zagrebu i Institut ICEX. Radionice je vodio Saša Špiranec. I ne bez pretjerivanja, valja odmah istaknuti, čuli smo vrlo, vrlo pristojne cijene; šteta što prezentiranih vina gotovo i nema u nas.  

Iako su crna vina zaštitni znak, i bijela – kao i njihove autohtone sorte, vrlo su važna. Primjerice, verdejo je među bijelima perjanica. Prošetali smo se brojnim važnim vinskim područjima: od Ruede, preko Rias Baixasa, La Manche, Galicije, do Ribere del Duero (uz slavnu rijeku i beskrajne vinograde uz nju). Jedno vino – sorte garnacha, tempranillo i carinena – dalo je i ime području – Carinena! Usput, recimo i da se tempranillo lokalno zove i tinta fino. Točen je i syrah, u njih značajna crvena sorta…
A počelo je s odličnim, karakterističnim španjolskim sauvignonom velikog podruma GrupoYllera, iako smo poželjeli baš taj verdejo. Alvarinho je pak karakteristična bijela sorta za Rias Baixas, u Galiciji, u susjedstvu Portugala i glasovitog vinho verde. No otuda smo kušali vrlo rijedak pedral, vino slično blatini, lasini, pomalo i teranu…Doživljaj! Za kraj prve grupe vina u radionici – devet uzoraka – bio je tempranillo velike i glasovite vinarije Callejo. Uslijedilo je potom sedam tempranilla sve redom iz prestižnih vinarija u Rioji. (Slučajno ili ne, ovog puta nije bilo niti jednog vina iz Katalonije, poznate posebno po cavama, tj. pjenušcima.) (prezentaciju snimio J. Frangen)
    

Nema komentara:

Objavi komentar