Španjolska je svjetska vinska velesila, uzgaja najviše
grožđa, na više od milijun hektara, u vrhu je proizvodnje vina; golema zemlja
ima brojne raznovrsne vinske regije. Razlikuju se po tlu, klimi, sortama koje
tu rastu, a odlikuje ih i mnoštvo domorodnih, stotinjak. Nekoliko ih je u fondu
najvrsnijih međunarodnih sorata, a najveću je slavu postigao tempranillo (koji
izgovaraju tempranijo). Ta crna sorta, s izvrsnim vinima koja daje uzgaja se u
više regija ali ipak je najpoznatija, zaštitni znak, Rioje.
Da ima samo tu veličanstvenu pokrajinu, i po pejzažima i po
lozama i po vinima bila bi na krovu vinskoga svijeta. Nestvarno je lijepa Rioja,
dolina oko rijeke Ebro (koja teče od izvora blizu Atlantika preko čitave zemlje
do Sredozemlja), okružena visokim planinama koje ju s jedne strane štite od
hladne kontinentalne klime a s druge od Atlantskog oceana. Tlo je škrto, suho,
mahom kameno ili šljunčano, a vinogradi se uspinju od 250 i do 700 pa i više
metara. Loza se uzgaja uglavnom u obliku grma, rijetko gdje u posljednje
vrijeme i na žici. Sve to jamči posebne značajke vinima. A u Rioji je i najviše
barriquea na svijetu.
U Španjolskoj je na tisuće vinarija; neke od njih proizvode
godišnje tek nekoliko tisuća litara, druge su pak goleme grupacije s
proizvodnjom većom od nekoliko milijuna boca. Većina je vinarija privatnih,
obiteljskih. Neke su osnovane prije nekoliko godina, neke pak bilježe jako dugu
tradiciju.
Sa raznovrsnim španjolskim vinima imali smo se prigodu opet
upoznati na dvjema vinskim radionicama što ih je u hotelu Westin upriličio Ured
za gospodarstvo i trgovinu španjolskog veleposlanstva u Zagrebu i Institut
ICEX. Radionice je vodio Saša Špiranec. I ne bez pretjerivanja, valja odmah
istaknuti, čuli smo vrlo, vrlo pristojne cijene; šteta što prezentiranih vina
gotovo i nema u nas.
Iako su crna vina zaštitni znak, i bijela – kao i njihove
autohtone sorte, vrlo su važna. Primjerice, verdejo je među bijelima perjanica.
Prošetali smo se brojnim važnim vinskim područjima: od Ruede, preko Rias
Baixasa, La Manche, Galicije, do Ribere del Duero (uz slavnu rijeku i beskrajne
vinograde uz nju). Jedno vino – sorte garnacha, tempranillo i carinena – dalo
je i ime području – Carinena! Usput, recimo i da se tempranillo lokalno zove i
tinta fino. Točen je i syrah, u njih značajna crvena sorta…
A počelo je s
odličnim, karakterističnim španjolskim sauvignonom velikog podruma GrupoYllera,
iako smo poželjeli baš taj verdejo. Alvarinho je pak karakteristična bijela sorta
za Rias Baixas, u Galiciji, u susjedstvu Portugala i glasovitog vinho verde. No
otuda smo kušali vrlo rijedak pedral, vino slično blatini, lasini, pomalo i
teranu…Doživljaj! Za kraj prve grupe vina u radionici – devet uzoraka – bio je
tempranillo velike i glasovite vinarije Callejo. Uslijedilo je potom sedam
tempranilla sve redom iz prestižnih vinarija u Rioji. (Slučajno ili ne, ovog
puta nije bilo niti jednog vina iz Katalonije, poznate posebno po cavama, tj.
pjenušcima.) (prezentaciju snimio J. Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar