LA DOLCE VITA u Hrvatskoj: na svakom sajmu, izložbi i
sličnoj prigodi s ponudom poljodjelskih proizvoda preplavljeni smo – medom!? Pa
koliko mi to imamo pčela, košnica, medonosnih biljaka? Ista se slika ponavlja i
ovoga vikenda u zagrebačkom Boćarskom domu; održava se tamo već tradicionalna
15. manifestacija Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i
Grada Zagreba. Moram primijetiti, najskromnija dosad - med, med i med, pa
bučino ulje i još ponešto malo drugoga
što pripada toj egidi.
Srećom, i opet je upriličen mini festival portugizaca, kojem
sad dolazi vrijeme kao tradicionalno prvom mladom vinu za Zagreb. Nikad manje
izlagača, ali svi s vrlo dobrim i već uglavnom posve zrelim portugiscima. Svim
izlagačima pohvale za ovogodišnju berbu; koja jest uranila, valjalo je požuriti
da ne padnu kiseline, i arome; i sad, još daleko od uobičajenog početka
studenog i prvih prezentacija – pohvale. Poštena vina, bez (staromodnog)
ostatka šećera, osim onih koji baš žele zaigrati na tu kartu i vratiti
potrošačima onakav portugizac u kakvom su nekada uživali (Ž. Gregorić).
I ova mala plešivička revija pokazala je kako
je šteta da je nestao nekadašnji festival portugizaca, i njihova udruga…pa
mogao bi to biti brend s kojim bi se ti vinari mogli pohvaliti i drugim svojim
uratcima, kao npr. Vučinići sa svojim, rijetkim u butelji, domorodnim žutim
plavecom. (snimke D. Kopač)



Nema komentara:
Objavi komentar