subota, 7. listopada 2017.



LA DOLCE VITA u Hrvatskoj: na svakom sajmu, izložbi i sličnoj prigodi s ponudom poljodjelskih proizvoda preplavljeni smo – medom!? Pa koliko mi to imamo pčela, košnica, medonosnih biljaka? Ista se slika ponavlja i ovoga vikenda u zagrebačkom Boćarskom domu; održava se tamo već tradicionalna 15. manifestacija Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Moram primijetiti, najskromnija dosad - med, med i med, pa bučino ulje i još ponešto malo  drugoga što pripada toj egidi.
Srećom, i opet je upriličen mini festival portugizaca, kojem sad dolazi vrijeme kao tradicionalno prvom mladom vinu za Zagreb. Nikad manje izlagača, ali svi s vrlo dobrim i već uglavnom posve zrelim portugiscima. Svim izlagačima pohvale za ovogodišnju berbu; koja jest uranila, valjalo je požuriti da ne padnu kiseline, i arome; i sad, još daleko od uobičajenog početka studenog i prvih prezentacija – pohvale. Poštena vina, bez (staromodnog) ostatka šećera, osim onih koji baš žele zaigrati na tu kartu i vratiti potrošačima onakav portugizac u kakvom su nekada uživali (Ž. Gregorić).  
I ova mala plešivička revija pokazala je kako je šteta da je nestao nekadašnji festival portugizaca, i njihova udruga…pa mogao bi to biti brend s kojim bi se ti vinari mogli pohvaliti i drugim svojim uratcima, kao npr. Vučinići sa svojim, rijetkim u butelji, domorodnim žutim plavecom. (snimke D. Kopač)

Nema komentara:

Objavi komentar