petak, 27. listopada 2017.



Slovenski vinari i vinarije primjereno su obilježili svoj jubilarni festival VinDel. U Mariboru, u hotelu Draš podno Pohorja održana je već 10. međunarodna smotra vina te delikatesnih proizvoda, od ulja do sireva. Organizator i šef je Dejan Baier, koji je i rasjekao slavljeničku tortu. Ugostili su i skupinu hrvatskih novinara, čiji je dolazak organizirala Udruga GET.
Nastupili su i hrvatski predstavnici – vinarija Vuglec, voćna vina Raak i Badelovi Korlati, te Zigante delicije.
I ove su se godine okupili mnogi etablirani vinari, osobno ili zastupani, doajeni kao što su Stojan Ščurek, Movia, Blažič, Ptujska klet, Glavina s vinima Santomas, Istenič, Boris Lisjak…a i mnogi početnici koji tek stječu ime…
Uz afirmirane međunarodne bijele i crne sorte posebno je bilo zanimljivo kušati njihove domorodne, kao što su rebula, tokaj (koji se ne smije više tako zvati, pa je primjerice prekršten i u jakot), ali i nama slabije poznati zelen ili vitovska grganja.  Ponuđena su bila i mlada, ali i dozrela, odležana vina, suha i s ostatkom šećera, macerirana, mnoga su prošla hrastove bačve; pa je tako Blažičev sauvignon iz 2009. još posve svjež i živ. Ščurek ni sam nije znao s koliko točno etiketa se bavi; bio je užitak u degustaciji krenuti od njegovog bijelog pinota iz 2016., preko bijele i crne Stare brajde do pikolita iz 2012., sve začinjeno Peninom Brda (rebula i chardonnay) godišta 2013., a s oznakom Zero, što znači nikakvih dodataka ni ostatka šećera.
A mogla su se kušati i slavna gruzijska vina, iz amfora, od sorata nama teško pamtljivih imena, koja je zastupala tvrtka Marani. Valja dodati i da su se i vinari i vinski trgovci požalili kako zbog politike i političara vina s obje strane granice teško dolaze do kupaca.    
Izlagačima i gostima pridružila se, dakako, i sadašnja, 21. slovenska vinska kraljica Maja Žibert. Uspjeh cjelokupne priredbe najslikovitije je opisao sam šef Baier: ne zanima me broj posjetitelja, nego koliko je nasmijanih lica.
Prije samog Festivala razgledana je Stara Trta i pripadajući muzej. To je najstarija živa loza na svijetu (kavčina), stara je više od 400 godina i živi razgranata po zidu kuće uz Dravu koja je nekad bila dio gradskih zidina. Još rađa! pa se od nje pravi i skupocjeno vino nevelikih količina, koje se i ne može kupiti: pakira se u boce poznatog umjetnika Oskara Kogoja zapremine 2,5 dcl koje su dragocjeni protokolarni dar, čak i za pape. Svake se godine upriliči svečanost berbe, a na proljeće rezidba – grančice se šalju posvuda po svjetskim vinskim regijama, posađena je čak i u Mendozi. U kući na kojoj raste Stara trta otvoren je muzej u kojoj je po podu uređen mozaik s više od milijun kamenčića.(snimke Silvija Munda)

Nema komentara:

Objavi komentar