Slovenski vinari i vinarije primjereno su obilježili svoj
jubilarni festival VinDel. U Mariboru, u hotelu Draš podno Pohorja održana je
već 10. međunarodna smotra vina te delikatesnih proizvoda, od ulja do sireva.
Organizator i šef je Dejan Baier, koji je i rasjekao slavljeničku tortu. Ugostili
su i skupinu hrvatskih novinara, čiji je dolazak organizirala Udruga GET.
Nastupili su i hrvatski predstavnici – vinarija Vuglec,
voćna vina Raak i Badelovi Korlati, te Zigante delicije.
I ove su se godine okupili mnogi etablirani vinari, osobno
ili zastupani, doajeni kao što su Stojan Ščurek, Movia, Blažič, Ptujska klet,
Glavina s vinima Santomas, Istenič, Boris Lisjak…a i mnogi početnici koji tek
stječu ime…
Uz afirmirane međunarodne bijele i crne sorte posebno je bilo
zanimljivo kušati njihove domorodne, kao što su rebula, tokaj (koji se ne smije
više tako zvati, pa je primjerice prekršten i u jakot), ali i nama slabije
poznati zelen ili vitovska grganja. Ponuđena
su bila i mlada, ali i dozrela, odležana vina, suha i s ostatkom šećera, macerirana,
mnoga su prošla hrastove bačve; pa je tako Blažičev sauvignon iz 2009. još posve
svjež i živ. Ščurek ni sam nije znao s koliko točno etiketa se bavi; bio je
užitak u degustaciji krenuti od njegovog bijelog pinota iz 2016., preko bijele
i crne Stare brajde do pikolita iz 2012., sve začinjeno Peninom Brda (rebula i chardonnay)
godišta 2013., a s oznakom Zero, što znači nikakvih dodataka ni ostatka šećera.
A mogla su se kušati i slavna gruzijska vina, iz amfora, od
sorata nama teško pamtljivih imena, koja je zastupala tvrtka Marani. Valja
dodati i da su se i vinari i vinski trgovci požalili kako zbog politike i
političara vina s obje strane granice teško dolaze do kupaca.
Izlagačima i gostima pridružila se, dakako, i sadašnja, 21. slovenska
vinska kraljica Maja Žibert. Uspjeh cjelokupne priredbe najslikovitije je
opisao sam šef Baier: ne zanima me broj posjetitelja, nego koliko je nasmijanih
lica.
Prije samog Festivala razgledana je Stara Trta i pripadajući
muzej. To je najstarija živa loza na svijetu (kavčina), stara je više od 400
godina i živi razgranata po zidu kuće uz Dravu koja je nekad bila dio gradskih
zidina. Još rađa! pa se od nje pravi i skupocjeno vino nevelikih količina, koje
se i ne može kupiti: pakira se u boce poznatog umjetnika Oskara Kogoja
zapremine 2,5 dcl koje su dragocjeni protokolarni dar, čak i za pape. Svake se godine
upriliči svečanost berbe, a na proljeće rezidba – grančice se šalju posvuda po
svjetskim vinskim regijama, posađena je čak i u Mendozi. U kući na kojoj raste
Stara trta otvoren je muzej u kojoj je po podu uređen mozaik s više od milijun
kamenčića.(snimke Silvija Munda)
Nema komentara:
Objavi komentar