Castello di Querceto ugledna je toskanska vinarija,
smještena baš usred te slavne talijanske vinske regije, blizu Firence u mjestu
Greve in Chianti. Smještena je u slikovitom drevnom dvorcu, u vlasništvu je
obitelji Francois od 1897. godine, koji su se tu doselili iz Francuske sredinom
18. stoljeća. Na čelu joj je danas Allesandro Francois, koji je osobno, uz
asistenciju Marie Antoniette Corsi, savjetnice, sudjelovao u prezentaciji
svojih vina koja zastupa naša poznata vinska trgovačka kuća Vrutak, na čelu s
M. Matićem. Prezentaciju je vodio novinar Ivo Kozarčanin.
Castello di Querceto ima 60 hektara vinograda, od imanja sa
190 ha; 10 ha je pod maslinama. Ostalo su uglavnom hrastove šume, otud i ime
vinarije. Uglavnom su u prestižnoj, nadaleko čuvenoj zoni Chianti Classico, s
dominirajućom domorodnom sortom sangiovese. Vina su dakako crvena, ali imaju i
ponešto bijelog, od također tamošnje sorte vernaccia.
Kako je podsjetio
dr. Francois, nekad se u vina chianti
dodavalo i bijelog vina, no danas je sve manje bijelih sorti. U prošlosti vina
chianti bila su prepoznatljiva po opletenim bocama. Od crvenih sorti koje se
kupažiraju sa sangioveseom spomenimo i canaiolo, colorino…Ali, i ta je vinarija
počela raditi i Supertoskance (prvi put iz berbe 1986.), koji su tamo krenuli
prije 40-ak godina, rade se od internacionalni sorti, uglavnom merlota i
caberneta sauvignona, a mogu biti i u mješavini sa sangioveseom. Glavna im je
proizvodnja vina iz vlastitih vinograda, koji su uglavnom posađeni između 1973.
i 1985. godine, ali i kupuju grožđe i vino za drugu proizvodnu liniju.
Orijentirani su na maksimalno prirodan uzgoj, žele da vina budu odraz
podneblja, mikroklime i tla. Vinogradi su im na 350 do 500 metara. U podrumima
vina dozrijevaju u bačvicama od francuskog hrasta.
Na degustaciji u zagrebačkom hotelu International posluženo
je osam vina; zanimljiv je raspon cijena (u Vrutkovoj maloprodaji) – od 35 do
225 kuna! Vernaccia di Gimignano puno je, snažno vino iako sa samo 12,5 %
alkohola, aromatično; sa cijenom od 31,90 kuna drži lekciju mnogim našim
precijenjenim malvazijama npr. Crvena su vina dotjerana, elegantna, meka,
tanini se uopće ne osjete, alkoholi također, vrlo su voćna – razno crno voće,
od maraske, višnje, suhe šljive do kupine. Posebno su se dopala dva vina:
Chianti Classico il Picchio (po nazivu vinograda Djetlić, tj. il Picchio), iz
2012., sa 13,5 % alkohola, zrelo, koncentrirano, elegantno…Još jači dojam
ostavio je La Corte, sav od sangiovenesa, iz 2011., sa 13,5 % alkohola. Grožđe
je iz vinograda sađenog 1973. i u vinu se vidi utjecaj starosti tih loza, već u
tamnoj, dubokoj boji, bogatim aromama i okusu.
Na našem je tržištu već dulje prisutan i njihov
supertoskanac Cignale (vepar) koji je naslikan na etiketama – isto vino ima čak
šest različitih etiketa.
Rade i pjenušce spumante klasičnom metodom, vinsanto,
komovice te maslinovo ulje, a bave se i agroturizmom u tom prelijepom,
slikovitom krajoliku okruženom brojnim povijesnim gradovima i spomenicima.
Valja reći i da je u Chiantiju prije 300 godina donesen prvi
vinski propis.
Nema komentara:
Objavi komentar