utorak, 16. svibnja 2017.



Održano je već tradicionalno, 14. ocjenjivanje vina Zagrebačke županije, a u sklopu toga ocjenjivao je i novinarski žiri chardonnaye i rajnske rizlinge. Ovo također tradicionalno natjecanje utemeljio je Željko Suhadolnik, koji je i predsjednik žirija, u kojem su ove godine bili Martina Miličević, Vitomir Andrić, Dražen Kopač, Ivo Kozarčanin i Tomislav Radić. Među 10 chardonnaya najboljim su proglasili onaj iz berbe 2015. obitelji Jarec-Kure iz Zelinskog Biškupca, a među također 10 rizlinga pobjedničku titulu je osvojio Branko Crnić iz Zaprešića, berbe 2016.
Traminac – izbor prosušenih bobica OPG-a Đurinski iz Zaprešića, berba 2015., šampionsko je vino Zagrebačke županije. Isto vino ponijelo je šampionsku titulu i u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera, dok je mješavina crnih sorata Vinarije Voštinić Klasnić iz Ivanić-Grada, berba 2016., proglašena šampionom ružičastih i crnih mirnih vina. Sauvignon OPG-a Puhelek Purek iz Svetog Ivana Zeline, berba 2016., proglašen je šampionom u kategoriji bijelih mirnih suhih vina, a aromatizirano vino Mate Vrbanića iz Ivanić-Grada šampion je u kategoriji specijalnih vina.
Josip Rajaković iz Krašića osvojio je dva priznanja – jedno za pjenušac, berba 2016., koji je proglašen šampionom pjenušavih vina i drugo za traminac – izbor prosušenih bobica, berba 2016., koji je šampion u kategoriji vina iz posljednje godine berbe.
Dvije stručne komisije pod predsjedanjem prof. dr. Ane Jeromel ocijenile su ukupno 122 uzoraka te dodijelile 2 velike zlatne medalje, 52 zlatne, 56 srebrnih i 9 brončanih medalja.
Ocjenjivanja su održana na imanju obitelji Čegec u Marinovcu blizu Zeline; poznati su kao prvi proizvođači ekološkog vina s certifikatom kod nas.

Nema komentara:

Objavi komentar