srijeda, 17. svibnja 2017.



Sjajnu prezentaciju vrsnih vina s različitih meridijana – vinarija Estates&Wines grupacije Möet Hennessy upriličio je njihov ovdašnji zastupnik, Miva galerija vina, uz potporu PR agencije Laurusdan.
Predstavljene su vinarije Cloudy Bay s Novog Zelanda (Sauvignon blanc '16), Cape Mentelle iz Australije (Sauvignon blanc i semillon '16, Shiraz '12, Cabernet sauvignon s nešto malo caberneta franca '11), Terrazas de los Andes iz Argentine (Malbec '15, Cabernet sauvignon '11 Cheval&Andes od malbeca i ponešto crnog pinota, caberneta franca i petit verdota '09) te španjolska vinarija Numanthia s istoimenim vinom iz '11. Degustaciju je vodila njihova brand ambasadorice Weny van den Schrick.
Cloudy Bay je svjetski poznata novozelandska vinarija; valja znati da je vinarstvo u toj zemlji novijeg datuma ali se sjajno razvilo. Ova – boutique vinarija, kako se rado nazivaju – s vinogradima uz more u glasovitoj regiji Marlborough, zauzima jedan posto tamošnjih vinograda, a glavne su im sorte sauvignon bijeli i pinot crni. Rado će i reći da su čuveni po gostoljubivosti. Berba bude u veljači, par mjeseci vino je u inoksu, potom u boci i u kolovozu ide na tržište. Sa sjajnim voćnim aromama i svježinom.  
Cape Mentelle u glasovitoj je vinskoj pokrajini Margaret River, također uz more, s idealnim klimatskim uvjetima. Počeli su 70-ih prošlog stoljeća, među prvima…Odatle dolazi jedan od najboljih australskih caberneta sauvignona. Kušani shiraz (syrah) istaknuo se kao vrlo živo, svježe, voćno, pitko vino; proveo je 14 mjeseci u drvu.
Posve drukčiji zemljopisni uvjeti su u Argentini – vinogradi Terrazas uspinju se u pokrajini Mendoza na terasama pod Andima i do 1500 metara! Topljenje snijega daje potrebnu vodu…Malbec se tu davno udomaćio, može se reći da je nadmašio europske pretke. Ovaj je bio zvijezda degustacije, svaka čast ostalim premium vinima; elegantan, voćan, raskošan, slojevit, zreo a još mlad.
I za kraj, Europa, španjolska vinarija Numanthia u području Toro, uz rijeku Duero,
osnovana 1998. (poznata obitelj Eguren). Sorta, dakako, tempranillo, vinogradi su na 700 metara.
Prezentacija je održana na vrhu poslovnog tornja u Strojarskoj, najviše zgrade u Hrvatskoj nakon zagrebačke katedrale.  

Nema komentara:

Objavi komentar