petak, 23. prosinca 2016.



Concours Mondial de Bruxelles jedno je od najpoznatijih i najvećih svjetskih ocjenjivanja vina. Sljedeće će se godine održati u drevnom španjolskom kraljevskom gradu Valladolidu, a na toj već 24. smotri vina iz čitavog svijeta organizatori najavljuju oko 9000 uzoraka. Od 5. do 7. svibnja ocijenit će ih više od 320 sudaca također iz čitavog svijeta. 
Sve je počelo 1994. godine u Brugesu u Belgiji, sa 840 uzoraka vina. Natjecanje je osnovao belgijski vinski novinar Louis Havaux, naslijedio ga je sin Baudouin (na slici njih dvojica), iako je senior i dalje vrlo djelatan. Dugogodišnji je pak direktor Thomas Costenoble. 
Concours se dugo potom održavao u Bruxellesu, a od 2006. svaki put u drugome europskome gradu,  tako da je dosad obišao Lisabon, Maastricht, Valenciju, Palermo, Luxembourg, Guimaraes, Bratislavu, Plovdiv, a bio se ponovno vratio i u Bruxelles.
Na Concours sam prvi puta kao ocjenjivač bio pozvan prije podosta godina, dok se čitava priredba odvijala tek u prostoru restorana hotela Mercur u središtu Bruxellesa.  Počela su se pojavljivati i hrvatska vina, podosta ih se ponosi odličjima s ove velike priredbe. Ove godine u Bugarskoj skroman učinak - zlato su osvojili Graševina de Gotho 2015, Graševina 2015 vrhunsko, a srebro Graševina 2012 ledeno vino, Kutjeva d.o.o. A glavni je pokretač – bitka za tržište; i vinski anonimne zemlje nastoje biti djelić te atraktivne priče; nadasve je zanimljivo vidjeti što je nova u vinskome svijetu, usporediti se s drugima, procijeniti svoje vrijednosti...U svemu tome velika je uloga specijaliziranih novinara koji se masovno odazovu, a mnogi su i članovi ocjenjivačkih komisija.
Organizator je zato već sredinom ovog prosinca obznanio početak primanja uzoraka, po četiri boce, što će potrajati do 3. ožujka 2017. (foto Ž. Suhadolnik)

Nema komentara:

Objavi komentar