četvrtak, 8. prosinca 2016.


Završna ovogodišnja serija ocjena Vinskih zvijezda. Vina su to prikladna za blagdanski stol, 
božićni i novogodišnji.

BENVENUTI CORONA GRANDE, 2013. (slatko)
Ob. Benvenuti, Kaldir, Motovun
Alkohol 15 %, cijena 111,50 kn
Praznično vino…Savršen miris! Tako zavodljiv…Okus ga dobro prati. Skladno, harmonično, pitko, šećer izvrsno pristaje. Piti u tišini…
Miva *****










BOŠKINAC:, 2013.            
Cissa d.o.o., Novalja
Alkohol 14,5 %, 250 kn
Zavodljiv miris. Bogato, puno, složeno, slojevito. Meki tanini. Pitko, elegantno, rafinirano, za finu hranu.
****











KORAK CHARDONNAY SUR LIE, 2013.
VV Korak, Plešivica
Alkohol 13,5 %, cijena 150 kn
Zrelo, suho voće u mirisu. Bogat okus, kompleksan. Potentno, dinamično, dobro tijelo. Dugo traje.
Dropi ****











TOMAC RAJNSKI RIZLING AMFORA, 2011.
Ob. Tomac, Donja Reka, Jastrebarsko
Alkohol 12,5 %, cijena 250 kn
Ekstra vino. Posebna tehnologija, dozrijevanje bez dodataka u glinenoj amfori. Ekskluzivno, kompleksno, iako se neće svakome dopasti. Za kontemplaciju, ispred kamina, dok vani pada snijeg…
Dropi ****










PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Održali smo završnu seriju ocjenjivanja u ovogodišnjoj akciji za Vinske zvijezde, u restoranu  Vinodol. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Miodrag Hruškar, enolog, voditelj Eno-eksperta, Željko Kos, vinar i vinogradar, Saša Zec, enolog i organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Posluživao je Jan Šir.


Nema komentara:

Objavi komentar