četvrtak, 15. prosinca 2016.



Godinama već opatijski restoran Bevanda u samom je vrhu hrvatskog ugostiteljstva. Ovaj elitni lokal u srcu Opatije, tik do mora i uz šetnicu, plijeni pozornost i ekskluzivnim izgledom, interijerom, i vrhunskom ponudom. A u sklopu objekta je i luksuzni hotel.
Sve ovo potvrđeno je i ovogodišnjom nagradom za najbolji hrvatski restoran i drugim mjestom u kategoriji najboljeg luksuznog hotela, osvojenima na Danima hrvatskog turizma. U povodu toga pripremili su svečanu večeru za specijalizirane enogastro novinare; organizator je bila tvrtka Studio Conex Borisa Lešića. Tom prigodom novi glavni kuhar restorana Damir Tomljanović predstavio je svoj koncept priprave jela i novi jelovnik za sljedeću godinu. (On je inače karijeru počeo u crikveničkom Internationalu.) Dominantne su izvorne, regionalne namirnice, iz okolice: vrhunska jadranska riba, dobavljena od domaćih ribara, pripremljena  u tzv. raw baru, prvom u Hrvatskoj, i ostale namirnice lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, orijentacija je novog chefa. Večera je bila doista raskošna, nizali su se sljedovi, jedan bolji od drugog – a večera je potrajala tri sata. Okupljeni su gosti, među ostalim, imali priliku kušati sirove dondole, sirovi i marinirani škamp s mousseom od gusje jetre, kao i carpaccio i sashimi od svježe ulovljene jadranske ribe.
I vina – a o njima je glavnu brigu vodio njihov poznati sommelier Klaudio Jurčić - odgovarala su prigodi, piće dobrodošlice bili su Tomčev Millennium i Peršurićev Misal, degoržiran tek na domjenku. Uslijedilo je posebno iznenađenje, Dom Perignon 2006., čiji su oni ambasadori za Hrvatsku. Uz večeru krenulo se s Kozlovićevom malvazijom iz 1997., iz restoranske zalihe, vino je bilo još vrlo živo, finih tercijarnih aroma. Uslijedila su dva vina iz amfora – Tomčev chardonnay i Šemberov rajnski rizling.  A do kraja večeri: Claijeva malvazija Sveti Jakov 2007., Dingač Kiridžija 2005., Dingač Bura 2007., Imperator 2012., Brombonero Clai 2009., Chateau Smith Haut Lafitte 2012.  i Chateau Brane Cantenac 1979.   

Restoran Bevanda ove je godine primljen u elitno društvo udruge Jeunes Restorateurs D'Europe, a Miroslav Matić, glavni konobar Bevande primio je nedavno od Turističke zajednice Kvarnera nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu, za najboljeg konobara. 

Nema komentara:

Objavi komentar