Godinama već opatijski restoran Bevanda u samom je vrhu
hrvatskog ugostiteljstva. Ovaj elitni lokal u srcu Opatije, tik do mora i uz
šetnicu, plijeni pozornost i ekskluzivnim izgledom, interijerom, i vrhunskom
ponudom. A u sklopu objekta je i luksuzni hotel.
Sve ovo potvrđeno je i
ovogodišnjom nagradom za najbolji hrvatski restoran i drugim mjestom u
kategoriji najboljeg luksuznog hotela, osvojenima na Danima hrvatskog turizma.
U povodu toga pripremili su svečanu večeru za specijalizirane enogastro
novinare; organizator je bila tvrtka Studio Conex Borisa Lešića. Tom prigodom
novi glavni kuhar restorana Damir Tomljanović predstavio je svoj koncept
priprave jela i novi jelovnik za sljedeću godinu. (On je inače karijeru počeo u
crikveničkom Internationalu.) Dominantne su izvorne, regionalne namirnice, iz
okolice: vrhunska jadranska riba, dobavljena od domaćih ribara,
pripremljena u tzv. raw baru, prvom u Hrvatskoj, i ostale namirnice lokalnih
obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, orijentacija je novog chefa. Večera
je bila doista raskošna, nizali su se sljedovi, jedan bolji od drugog – a
večera je potrajala tri sata. Okupljeni su gosti, među ostalim, imali priliku
kušati sirove dondole, sirovi i marinirani škamp s mousseom od gusje jetre, kao
i carpaccio i sashimi od svježe ulovljene jadranske ribe.
I vina – a o njima je glavnu brigu vodio njihov poznati
sommelier Klaudio Jurčić - odgovarala su prigodi, piće dobrodošlice bili su
Tomčev Millennium i Peršurićev Misal, degoržiran tek na domjenku. Uslijedilo je
posebno iznenađenje, Dom Perignon 2006., čiji su oni ambasadori za Hrvatsku. Uz
večeru krenulo se s Kozlovićevom malvazijom iz 1997., iz restoranske zalihe,
vino je bilo još vrlo živo, finih tercijarnih aroma. Uslijedila su dva vina iz
amfora – Tomčev chardonnay i Šemberov rajnski rizling. A do kraja večeri: Claijeva malvazija Sveti
Jakov 2007., Dingač Kiridžija 2005., Dingač Bura 2007., Imperator 2012.,
Brombonero Clai 2009., Chateau Smith Haut Lafitte 2012. i Chateau Brane Cantenac 1979.
Nema komentara:
Objavi komentar