petak, 2. prosinca 2016.Ikan Dabu-Dabu, Gado-Gado, Urap Sayur, Nasi Goreng neka su od imena što su se našla na meniju brojnih gostiju ovog četvrtka u poznatom zagrebačkom restoranu Gallo. Egzotični su to nazivi egzotičnih jela koja je spravljao Agus Susetyo od izvornih namirnica s tri indonezijska otoka – Jave, Sulawesija (nekoć zvanog Celebes) i Sumatre. Prvu ovakvu večeru organiziralo je indonezijsko veleposlanstvo u Zagrebu, a domaćin je ispred Veleposlanstva bio Widjoseno Sastroamidjojo.
Sva jela temelje se na mnogo povrća, i riže je dakako u obilju, pa mesa – odlična piletina…Pratnja su maštoviti umaci, ali oprez: među njima je i toliko žestoko ljutih da će vam odrveniti pola glave. Salate su gotovo pa klasične, i juhe su slične našima…Takva je primjerice pileća juha koja se zove Soto Ayam; Nasi Goreng pržena je riža s jajima i povrćem; Ikan Dabu-Dabu frigana je riba s čilijem i još ponečim; Rendang sočna, meka govedina polako kuhana, u kokosovu mlijeku i sa začinima. Obavezni su i deserti, pa su tako indonezijske slatko debele palačinke Martabak Manis, a Pisang Goreng je pohana banana…Dobavljač namirnica bila je zagrebačka tvrtka Pekinška patka. Spomenimo i (hrvatska) vina koja su pratila ovu sjajnu večeru: Cmrečnjakov sauvignon i dingač Markus.
A ako nekoga zanima (turistička je to velesila), adresa je Veleposlanstva Republike Indonezije  Prilaz Gjure Deželića 19. Indonezija je najveća otočna država na svijetu, broji oko 15.000 otoka, od toga je naseljenih oko 6000.  (snimio Julio Frangen)     

Nema komentara:

Objavi komentar