Ikan Dabu-Dabu, Gado-Gado, Urap Sayur, Nasi Goreng neka su
od imena što su se našla na meniju brojnih gostiju ovog četvrtka u poznatom zagrebačkom restoranu Gallo. Egzotični su to nazivi egzotičnih jela koja je spravljao Agus
Susetyo od izvornih namirnica s tri indonezijska otoka – Jave, Sulawesija
(nekoć zvanog Celebes) i Sumatre. Prvu ovakvu večeru organiziralo je
indonezijsko veleposlanstvo u Zagrebu, a domaćin je ispred Veleposlanstva bio
Widjoseno Sastroamidjojo.
Sva jela temelje se na mnogo povrća, i riže je dakako u
obilju, pa mesa – odlična piletina…Pratnja su maštoviti umaci, ali oprez: među
njima je i toliko žestoko ljutih da će vam odrveniti pola glave. Salate su gotovo
pa klasične, i juhe su slične našima…Takva je primjerice pileća juha koja se
zove Soto Ayam; Nasi Goreng pržena je riža s jajima i povrćem; Ikan Dabu-Dabu
frigana je riba s čilijem i još ponečim; Rendang sočna, meka govedina polako
kuhana, u kokosovu mlijeku i sa začinima. Obavezni su i deserti, pa su tako indonezijske
slatko debele palačinke Martabak Manis, a Pisang Goreng je pohana banana…Dobavljač
namirnica bila je zagrebačka tvrtka Pekinška patka. Spomenimo i (hrvatska) vina
koja su pratila ovu sjajnu večeru: Cmrečnjakov sauvignon i dingač Markus.
A ako nekoga zanima (turistička je to velesila), adresa
je Veleposlanstva Republike Indonezije Prilaz Gjure Deželića 19. Indonezija je
najveća otočna država na svijetu, broji oko 15.000 otoka, od toga je naseljenih
oko 6000. (snimio Julio Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar