četvrtak, 23. lipnja 2016.



U Hotelu Puntijar na Gračanskoj cesti, kod Zlatka Puntijara (na slici toči vino), održana je nova serija ocjenjivanja vina za naše Vinske zvijezde. Kušano je 28 uzoraka, uglavnom vina koja se atribuiraju kao ljetna, od njih mnoga su ovih dana imala i premijeru u javnosti. U žiriju su bili Boris Bernašek, vinski trgovac, Ivica Perak, enolog i vinar, te organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Posluživao je Nikola Brezić. 
MALVAZIJA ISTARSKA AVANGARDE, 2015.
K. Tomaz, Motovun
Alkohol 13 %, cijena 55 kn
Sortno, skladno, živo; gorkasto. Lijepo vino, za laganija jela od bijelog mesa.
Vrutak ***











POŠIP, 2015.
Pošip PZ Čara, Korčula
Alkohol 13,5 %, cijena 76 kn
Ugodan miris, mediteransko bilje. Sklad kiselina i alkohola. Puno, toplo, dobrog tijela.
Vrutak











PINOT GRIGGIO DELLE VENEZIE BOLLA, 2015.
Fratelli Bolla, Italija
Alkohol 12 %, cijena 92 kn
Vrlo svježe, naglašene kiseline. Zatomljeno na nosu. Djeluje tehnički. Baš za ljetnu žeđ.
Vinotrade
PROSECCO MASOTTINA CONEGLIANO VALDOBBIADENE, brut
Masottina SpA, Italija
Alkohol 11,5 %, cijena 64,90 kn
Nečist miris, neskladno, previše ostatka šećera.
Vrutak











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9; Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.

 

Nema komentara:

Objavi komentar