utorak, 21. lipnja 2016.



Legendarni Miljenko Grgić/Mike Grgich, naš u svijetu najslavniji vinar nadaleko je poznat po vinima sa svog kalifornijskog imanja Grgich Hills. Nedavno je proslavio 93. rođendan i ako mu zdravlje dopusti, čujemo, rado bi još posjetio Hrvatsku. Naime, osim što je rođen u okolici Metkovića, u Trsteniku na Pelješcu podigao je 1996. vinariju. Naravno da su se i njegova tamošnja vina, pošip i plavac mali,   ubrzo pročula. 
Glavnu brigu o obiteljskim vinskim poslovima preuzela je njegova kćer Violet Grgich. Ona je u zagrebačkom restoranu Vinodol za novinare priredila degustaciju pošipa iz 2013. i 2015., te plavca malog iz 2011. i 2009., praćenu raskošnom večerom. Čuli smo tom prigodom i kako je njihov plavac isprva u Americi dočekan s nerazumijevanjem, no ubrzo je postao vrlo tražen, danas ga nemaju dovoljno za zahtjevno tržište.   
Podsjetimo  da je Miljenko Grgić odigrao važnu ulogu u otkriću da je zavičaj planetarno popularnog zinfandela u Hrvatskoj – da je to crljenak, tj. tribidrag.
Zanimljivost: M. Grgić je krajem 2012. odlučio osnovati Zakladu čiji je cilj unapređenje proizvodnje grožđa u Hrvatskoj. Zaklada djeluje preko Hrvatske Školske Zaklade (Croatian Scholarship Fund) iz SAD (Kalifornije). Cilj Zaklade je financijski poduprijeti nastojanja za unapređenjem hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, posebice u obrazovanju budućih stručnjaka. Sredstva su namijenjena studentima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaklada je počela raditi u 2013. godini. Dodijeljeno je nekoliko stipendija, te odobrena 3 “internshipa” (stručna praksa) u 2014. i 2015. godini u vinarijama u Kaliforniji u trajanju od 3 mjeseca.
Na slici je M. Grgić u svom pelješkom podrumu prije nekoliko godina (na žalost, imanje je jako stradalo u požaru prošlog proljeća) te s kćerkom Violet.

Nema komentara:

Objavi komentar