utorak, 14. lipnja 2016.



Vinoznalci odaju priznanje: Vedran Kiridžija jedan je od najboljih proizvođača dingača, općenito i plavaca; posljednjih godina, njegujući stalnu kakvoću i visoke domete svojih vina dosegao je sam hrvatski vinski vrh. Gospar Kiridžija iz Potomja je na Pelješcu, gdje mu je i podrum, nadomak slavnog Dingača. Iako je vinogradarstvo duga obiteljska tradicija, nije se nekad time bavio; bio je pomorac, u Americi, odlično je zarađivao, priznaje, ali je i posao bio iznimno naporan. Pa se mora i brodova ostavio potkraj 80-ih prošloga stoljeća i prionuo svojoj lozi. Srećom i na žalost, nema puno loza pa ni vina... Prvu je butelju napunio berbom 1995., danas je već legenda.
Počastio me svojim sada na tržištu aktualnim dingačem iz 2012. (iako kaže da ga već ponestaje, tolika je potražnja...) Elegantno je to i profinjeno vino, kompleksno, slojevito. Čisto, precizno, bogato u nosu; osjeti se miris mediteranskog bilja i crnog bobičastog voća, zatim i u okusu, pa suhe šljive, začini, crna čokolada. Iako snažan alkohol – 15 % - ne strši, a tanini su fino pripitomljeni. Dugo traje, a preporučljivo je dati mu vremena u čaši. Ukratko, vrhunski je to domet sorte, pravo svjetsko, moderno vino, nema ništa u njemu od onog nekadašnjeg „tipičnog“ plavca s karakterističnim manama koje su opravdavale neurednost podrumara.  
Na istom je tragu i odličan Tajano plavac mali, iz 2014., sa 13,5 % alkohola, vrlo pitak i elegantan, koji je u prometu nekih mjesec dana. Podsjećam, tajano je stari, lokalni naziv za crno vino napravljeno kao mješavina dingača i plavca iz polja.  A svakako valja pohvaliti i izvrstan dizajn Kiridžijinih butelja.

Nema komentara:

Objavi komentar