četvrtak, 5. veljače 2015.

Nastavak nove serije druge godine akcije Vinske zvijezde.  Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŠEMBER RAJNSKI RIZLING, 2012.
Ob. Šember, Pavlovčani
Alkohol 12,5 %, cijena 70 kn
Svježe, elegantni lagani petrolejski štih, otmjeno. Pitko. Uz masnije meso.
Bornstein ***

FRANKOVKA MIRAZ, 2009.
Feravino, Feričanci
Alkohol 13,7 %, cijena 65 kn
Bogat miris tamnog voća. Još ima živosti. Jako, puno, ali nema sklada, elegancije.  
Vrutak

DINGAČ VICELIĆ, 2012.
M. Vicelić, Pelješac
Alkohol 14,3 %, cijena 139,50 kn
Tanini strše. Puno, toplo. Pričekati da se uskladi.
Miva


CRLJENAK, 2013.
Kraljevski vinogradi d.o.o., Petrčane, Zadar
Alkohol 13,5 %, cijena 90 kn
Sladunjavo, bez profila, tanično, čudan kiselkasti miris.
Kušaonica vinarije


LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: Ocjenjivano je u hotelu Sheraton. U žiriju su bili Martina Krauthaker Grgić, vinarka i enologinja, enolog i vinar dr. Leo Gracin, Ivica Kordić, sommelier i ugostitelj, Tomislav Tuđen, vinski trgovac, te organizatori, Vito Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik.  Vina je točio Velimir Košćak.Nema komentara:

Objavi komentar