utorak, 10. veljače 2015.

Premijera novih malvazija, graševina i pošipa u Esplanadi
U svom četvrtom izdanju „en primeur“ kušanje mladih malvazija, graševina i pošipa iz berbe 2014. dokazalo je da je taj događaj prerastao u velik, i komercijalno ozbiljan vinski skup. Tradicionalno u hotelu Esplanade upriličili su ga, po francuskom uzoru, udruge Vinistra, Graševina Croatica i Vino . Bila je to prigoda da se već sada razabere kakve je rezultate polučila lanjska berba i da se počinju sklapati prvi komercijalni poslovi.
Dalmacije
Nastupilo je čak 75 vinara, tako da su se uz glavnu Smaragdnu dvoranu okupili i u dvije pokrajnje dvorane. Najviše je bilo istarskih vinara – čak 46; nove malvazije i obilježja lanjske berbe predstavio je sommelier Sandi Paris. Godina je bila za sve vinogradare teška, s mnogo kiše a malo sunca, pa se u podrumu valjalo svojski potruditi. I  - dobili smo pitke, svježe malvazije, s nešto manje alkohola nego prijašnjih godina, no to im je vrlina. Predsjednik Udruge Vinistra Nikola Benvenuti ističe da je ovakva manifestacija (koju je Vinistra i pokrenula)korisna i vinarima i profesionalcima vezanim uz vino. Svjedoči o tome i velik broj posjetitelja, njih više stotina u nekoliko sati trajanja priredbe.
S graševinama se predstavilo 17 vinara, članova udruge Graševina Croatica, mahom iz Slavonije, Baranje i Podunavlja. Njen predsjednik, vinar i enolog Vlado Krauthaker podsjetio je da je i tamo godina bila klimatski vrlo teška, s mnogo kiše, a najviše su bili pogođeni vinari koji se bave ekološkom proizvodnjom.  No graševina je kao sorta otporna, a vina će biti laganija, s manje alkohola i svježija, rekao je.

Iz Dalmacije se pojavilo 12 vinara i vinarija, no ponajmanje je bilo – pošipa?! Dominirali su plavci, bilo je i podosta rosea, ponešto babića. Predsjednik njihove Udruge Ivica Kovačević  kaže da je 2014. bila klimatski najteža u posljednjih 50 godina. Vina će biti laganija, svježija, pitkija, a uostalom to tržište i traži.

Nema komentara:

Objavi komentar