petak, 20. veljače 2015.


Znanost izabrala najbolje kraljevine: Još 2003. počeo je projekt klonske selekcije kraljevine, najvažnije autohtone vinske sorte Prigorja. Proveo ga je zagrebački Agronomski fakultet, na čelu s profesorom Edijem Maletićem i ekipom suradnika. Financirala ga je Zagrebačka županija, uz potporu grada Sv. Ivan Zelina i tamošnjih vinogradara.
Sveobuhvatan je to i dugotrajan  postupak – traje od 15 do 18 godina – kojem je najvažniji segment dokazati gospodarsku učinkovitost tog zahtjevnog posla. Iz nekoliko vinograda, od 15.000 trsova,  izabrano je 192 najboljih, od kojih se dalje širi nasad popularne kraljevine. Počelo je u vinogradima obitelji Stjepana Puheleka, pa  Stjepana Jareca; potom su najbolji cjepovi posađeni kod Željka Kosa. Zanimljivo je da je mlađa kćerka, Ivana Puhelek, enologinja, sada asistentica na Fakultetu i priprema doktorsku disertaciju o tom projektu.
Projekt je, pred brojnim gostima i vinarima, u Sv. I. Zelini predstavio dr. Maletić, uz nazočnost župana  Stjepana Kožića i povjerenika Vlade za Grad Siniše Čurle. Degustirana su tri prva vina od četiri najbolja klona napravljena iz minimalnih količina grožđa (20 do 50 kg) minivinifikacijom u fakultetskom pokušalištu Jazbina. Počela je proizvodnja tog službeno certificiranog sadnog materijala, sadnice se razmnožavaju u rasadniku i „ubuduće možemo očekivati vrijedno i raritetno vino za EU tržište“, rekao je Maletić. Jer, kraljevina daje lagana i svježa vina, koja su sada posvuda popularna, a svijet također traži originalne, domorodne sorte i vina od njih.
Kraljevina je tipična baš za Prigorje, za zelinsko područje, nema je baš puno u drugim vinogorjima. Ona je druga u projektu klonskih selekcija, počelo se sa škrletom, dosad je obuhvaćeno 12 sorata, od žlahtine do pošipa.

Na slici su I. Puhelek i E. Maletić na prezentaciji projekta (snimila Silvija Munda). 

Nema komentara:

Objavi komentar