Tko poznaje Andru Tomića (samo) po njegovim vinima, malo zna
o tom kultnom dalmatinskom vinaru. Ne samo da se vinom, i stručno i praktično,
bavi već desetljećima, nego je vinsku produkciju obogatio i svojom osobnošću, i
stručnim obrazovanjem, a nadasve kulturnjačkim pedigreom…od pjesništva, do
mudrih poslanica, i do one legendarne da se „vino ne pije na litre, nego na
ure“.
Andro je upravo, nakon pet godina neobjašnjive pauze,
ponovno gostovao u Zagrebu i napunio podrum Bobanova restorana; od akademika do
poznatih i manje poznatih novinara početnika…Što je najvažnije, svi su bili
dobrodošli, a dočekalo ih je pet Tomićevih reprezentativnih vina: prvi je bio
pošip '15, novost na Hvaru, izazov susjedu s domicilne Korčule. Malo ga je
„provukao“ kroz barik, sviđalo se to komu ili ne…Uza sve uvažene govornike na
ovom predstavljanju, rado ističem dr. Nikolu Miroševića, legendu našeg stručnog
enološkog znanja i učenja: prvi put čuli smo da se pošip, ta neponovljiva i
jedinstvena sorta, križanac bratkovine i
zlatarice, spominje već u 17. stoljeću! A zaboravili smo da su, nešto
malo manje sijedi, prije nekih 40 godina počinjali karijeru na Agronomiji u
Zagrebu, Andro kod svog profesora…i da je izazivao čuđenje tipa: da zar ne može
studirati nešto uglednije? Sve je poslije povijest; Andro je, jedan od
rijetkih, ustrajao, uknjižio se u povijest dalmatinskog i hrvatskog vinarstva.
(za one koji ne znaju – Jelsa, Bastijana, sada sin i kćer nastavljaju očevim
stazama.)
Plavac je, svaka čast pošipu, ipak njegova „legitimacija“;
već od prvog zapamćenog plavca iz 1991. Sada su u Bobanu potočeni tzv. Plavac
plavi '15 (zbog plave etikete), reći ćemo njegov bazni, mlad ali vrlo
šarmantan, pitak. Slijedio je njegov izazov vinskom svijetu, Caplar: ime otkriva
rabljene sorte, cabernet sauvignon i plavac mali; toliko različite sorte po
osobinama i vinima koja daju da su, sljubljene, raritetan uradak. Ipak, po
mojem sudu, najbolje je došlo na kraju: tzv. Plavac mali barrique, vino koje
otkriva sve vrline a niti jednu manu te naše crne perjanice. I koje traži – još jednu čašu.
A na kraju i liker EUFORIJA – domišljata složenica od EU, pa
For (kako zovu Hvar) i ja! (snimo Rene Karaman)
Nema komentara:
Objavi komentar