Talijansko vinarstvo u svjetskom je vrhu, i po površini
vinograda i po količini vina, a i po ugledu. Vinarija Frescobaldi jedan je od
njegovih stupova. Iza vinarije tisućljeće je povijesti, 700 godina proizvodnje
vina, i to u legendarnoj Toscani! Ta drevna obitelj posjeduje 11 vinarija, ima
više od 1200 hektara vinograda, više od 80 uvoznika širom svijeta. Njihovih
šest vinarija na najboljim je toskanskim apelacijama, DOC i DOCG.
Tvrtka Acrobat prije nekoliko mjeseci postala je ekskluzivni distributeri vinarije
Frescobaldi, a u povodu toga u Akademiji vina upriličili su premijerno
predstavljanje i kušanje njihovih vina. Degustaciju i upoznavanje s vinarijom
Frescobaldi vodila je šarmantna Elena Capobianco, njihov izvozni regionalni
manager.
Dominiraju dakako crna vina; predstavljena je i Tenuta Castiglioni,
gdje i počela priča prije 700 godina, u famoznom Chiantiju. Kušano je vino
Castiglione Chianti '15, 13 %, mješavina 80 posto sangiovesea te merlota. Vino
je još mlado, svježe, vrlo voćno – trešnja, višnja. Degustacija je ipak počela
s bijelim vinom, Pominom Biancom '15, sa 12,5 % alkohola, vinarije Castello
Pomino, mješavina chardonnaya i bijelog pinota. Ugodno, pitko, svježe,
cvjetno-voćno, lagano, elegantno, razigrano…Pomin je jedna od najmanjih
lokacija, a Frescobaldiji su najveći vlasnici toskanskih vinograda. Iz Castella
Nipozzano stigla je mješavina sangiovesea, crne malvazije, colorina, merlota i
caberneta sauvignona, Nipozzano Riserva, '12, 13 % alkohola. Duboko je to,
slojevito, kompleksno vino; po tamno crvenom je voću, borovnicama, osjete se
začini, crni papar; još je svježe. Brunello je pak posebna priča, iz
Montalcina, GastelGiocondo, '11, 14,5 %; sve je dakako sangiovese. Odlično!
Raskošno, diskretan elegantan miris koji se širi, razvija; u ustima bogat, dubok;
tamno cvijeće, voće, višnja maraska…U završnici opet Nipozzano, Mormoreto '12,
14 %, cabernet sauvignon i franc, merlot i petit verdot. Erupcija finih mirisa
i aroma, likerski štih, u ustima umireno…vrlo kompleksno, osjeća mu se snaga
ali alkohol ne strši…
Nakon kušanja pokazan je
Coravin, inovativni proizvod koji omogućava rastakanje boce vina bez vađenja
čepa a bila je poslužena i Arteška voda 22, iz velikih dubina, koja je zbog
niskih minerala i optimalne količine kalcija i fluora dragocjena u kušanjima vina,
a podrijetlom je iz Rioje; čitave godine
teče pod temperaturom od 22⁰ C. (snimke Julio Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar