srijeda, 23. studenoga 2016.



Talijansko vinarstvo u svjetskom je vrhu, i po površini vinograda i po količini vina, a i po ugledu. Vinarija Frescobaldi jedan je od njegovih stupova. Iza vinarije tisućljeće je povijesti, 700 godina proizvodnje vina, i to u legendarnoj Toscani! Ta drevna obitelj posjeduje 11 vinarija, ima više od 1200 hektara vinograda, više od 80 uvoznika širom svijeta. Njihovih šest vinarija na najboljim je toskanskim apelacijama, DOC i DOCG.
Tvrtka Acrobat prije nekoliko mjeseci postala je ekskluzivni distributeri vinarije Frescobaldi, a u povodu toga u Akademiji vina upriličili su premijerno predstavljanje i kušanje njihovih vina. Degustaciju i upoznavanje s vinarijom Frescobaldi vodila je šarmantna Elena Capobianco, njihov izvozni regionalni manager. 
Dominiraju dakako crna vina; predstavljena je i Tenuta Castiglioni, gdje i počela priča prije 700 godina, u famoznom Chiantiju. Kušano je vino Castiglione Chianti '15, 13 %, mješavina 80 posto sangiovesea te merlota. Vino je još mlado, svježe, vrlo voćno – trešnja, višnja. Degustacija je ipak počela s bijelim vinom, Pominom Biancom '15, sa 12,5 % alkohola, vinarije Castello Pomino, mješavina chardonnaya i bijelog pinota. Ugodno, pitko, svježe, cvjetno-voćno, lagano, elegantno, razigrano…Pomin je jedna od najmanjih lokacija, a Frescobaldiji su najveći vlasnici toskanskih vinograda. Iz Castella Nipozzano stigla je mješavina sangiovesea, crne malvazije, colorina, merlota i caberneta sauvignona, Nipozzano Riserva, '12, 13 % alkohola. Duboko je to, slojevito, kompleksno vino; po tamno crvenom je voću, borovnicama, osjete se začini, crni papar; još je svježe. Brunello je pak posebna priča, iz Montalcina, GastelGiocondo, '11, 14,5 %; sve je dakako sangiovese. Odlično! Raskošno, diskretan elegantan miris koji se širi, razvija; u ustima bogat, dubok; tamno cvijeće, voće, višnja maraska…U završnici opet Nipozzano, Mormoreto '12, 14 %, cabernet sauvignon i franc, merlot i petit verdot. Erupcija finih mirisa i aroma, likerski štih, u ustima umireno…vrlo kompleksno, osjeća mu se snaga ali alkohol ne strši…      
Nakon kušanja pokazan je Coravin, inovativni proizvod koji omogućava rastakanje boce vina bez vađenja čepa a bila je poslužena i Arteška voda 22, iz velikih dubina, koja je zbog niskih minerala i optimalne količine kalcija i fluora dragocjena u kušanjima vina, a podrijetlom je iz Rioje; čitave  godine teče pod temperaturom od 22⁰ C. (snimke Julio Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar